La Denominació d’Origen Protegida Pera de Lleida ha estat inscrita definitivament en el registre de Denominacions d’Origen Protegides i d’Indicacions Geogràfiques Protegides de la Comissió Europea.

Aquesta inscripció representa el reconeixement oficial de la Comissió a la Pera de Lleida, en les seves varietats de Blanquilla, Llimonera i Conference, i a les seves caraterístiques úniques que li confereix el territori en el que es cultiva. (el Segrià, la Noguera, l’Urgell, el Pla d’Urgell i les Garrigues)

En aquest sentit, el Consell Regulador va fer arribar a la Comissió un àmpli dossier tècnic en que es demostraven les diferències organolèptiques, de forma i de color de les peres conreuades a la zona protegida, entre les que destacava la dolçor de les peres lleidatanes que les diferenciava de la resta de peres produïdes a l’estat espanyol i a la resta d’Europa.

La dolçor de les peres lleidatanes es deu a múltiples condicions a les que està sotmès el conreu de la zona. L’àmbit geogràfic de la DOP Pera de Lleida és una zona amb major estress tèrmic i hídric donades les temperatures més elevades, amb més hores d’insolació i una molt baixa pluviometria que, juntament a la tipologia dels sòls (poc profunds i fins), confereixen al cultiu més capacitat per a sintetitzar els sucres.

També la posició més meridional de la zona fa que el fruit destaqui pel seu arrodoniment i que la proximitat al litoral Mediterrani doni una coloració més suau a les peres.

Aquest registre definitiu representa la culminació d’un procés que es va iniciar l’any 2004, impulsat per CATALONIA QUALITAT, i que tenia com a objectiu destacar les qualitats diferencials de la producció de peres lleidatanes front a la resta i identificar aquesta qualitat superior en el punt de venda, traslladant aquesta informació al consumidor.

El llarg procés de reconeixement s’ha vist marcat per un canvi de legislació l’any  2006 i va obtenir el seu primer fruit l’any 2008 amb el reconeixement provisional del distintiu DOP Pera de Lleida que ja es podia comercialitzar en tot el territori espanyol.

A partir de la publicació al Diari Oficial de la UE d’aquesta incscripció el passat dissabte dia 12 de març, la DOP Pera de Lleida ja està reconeguda en tot el territori europeu i pot portar el segell europeu de DOP que la distingeix com a tal.

Lleida, 14 de març de 2011