Imagina l’Edèn, l’hort exuberant de bellesa i prolífic en fruits.

Imagina un pla fluvial travessat per dos rius, el Segre i la Noguera Ribagorçana, un terreny fèrtil, molt proper a la costa, emparat al nord per la serralada del Montsec i al sud i oest per la serralada litoral catalana.

Imagina estius secs que endolceixen els fruits i hiverns amb boira que permeten el repòs de l’arbre.

En un radi de 30 quilòmetres al voltant de Lleida, una ciutat defensada per dos guerrers amb una falcata a la mà, s’estenen les terres que acullen el paradís de la fruita. Dels seus arbres neix la Pera de Lleida amb Denominació d’Origen, la més dolça de la seva espècie.

I és que Lleida és una terra que viu lligada a la pera. Les dades ho diuen: una de cada dues peres que es produeixen a Espanya procedeix de Lleida.
El sabor del paradís

Les particularitats de l’entorn natural de la zona geogràfica delimitada determinen les característiques de la Pera de Lleida:

DOLÇOR
Aquesta característica ve donada pels múltiples condicionants als quals està sotmès el conreu a la zona delimitada. L’àmbit geogràfic de la DOP Pera de Lleida és una zona d’un gran estrès tèrmic i hídric causat per unes altes temperatures i un gran nombre d’hores d’insolació que, juntament amb una pluviometria escassa i una tipologia de sòls poc profunds i fins, conferereixen al cultiu una major capacitat per sintetitzar sucres.

COLORACIÓ DE L’EPIDERMIS
L’orografia de la zona i la proximitat al litoral mediterrani asseguren un elevat nombre d’hores de sol a la zona delimitada, fet fonamental per tal que l’epidermis del fruit transformi més fàcilment la clorofil·la i dauri l’epidermis de la pera, que agafa així una coloració més groguenca o una tonalitat propera a un verd més clar.

FORMA DEL FRUIT
La posició de la zona delimitada, pel que fa a altitud i latitud (meridional), fa que els fruits presentin una forma arrodonida.

RUSSETING (en la varietat Conference)
Les precipitacions al llarg de la primavera i de l’estiu són extremadament escasses. Aquest fer repercuteix directament en la quantitat de russeting que es produeix sobre les peres de la varietat conference, així com en la seva uniformitat i rusticitat.