Salud & Benestar

Les propietats de la DOP Pera de Lleida

El nostre horitzó és més verd que blau durant molts mesos de l’any. Sempre hi ha un camp amb arbres fruiters que ens recorda que som d’una terra on la natura ha estat generosa. Aquest és el lloc on, seguint el cicle estacional, creixen any rere any les peres de la DOP Pera de Lleida. Peres que, gràcies al clima dur dels nostres hiverns ia la terra ferma en la qual arrelen les pereres, es caracteritzen per ser unes de les espècies més dolces i nutritives del mercat.

L’alt contingut en sucres, juntament amb la vitamina B6 (piridoxina) i el magnesi, confereixen a les nostres peres la virtut de facilitar la producció de serotonina, neurotransmissor celebral encarregat, entre altres aspectes, de produir la sensació de benestar. Perquè això passi, cal menjar-se les peres soles; per tant, seran una bona opció com a berenar si volem que, en arribar a casa, les nostres neurones rebin un petit aixopluc de benestar fora de perill de l’estrès i de les preocupacions.

A més, la presència en aquesta fruita de la vitamina B3 (niacina), en ser una vitamina necessària per convertir en energia els aliments bàsics que consumim cada dia -com el pa, l’arròs, la pasta o la patata-, fa de la pera un aliment bàsic a incloure de forma habitual en la dieta, especialment en la dels nostres nens i nenes, que necessiten donar una resposta ràpida a tot allò que el seu cor decideixi. Aquí rau la importància de menjar peres en qualsevol dels cinc àpats diaris.

Entre els molts nutrients essencials que ens proporcionen les peres, cal destacar-ne dos: el calci i el potassi, minerals imprescindibles en multitud de reaccions metabòliques per al normal funcionament de l’organisme. El calci, per exemple, és indispensable en el desenvolupament del nostre sistema ossi, sobretot durant el creixement, l’embaràs o la menopausa. L’altre mineral, el potassi, és l’encarregat de mantenir l’equilibri hídric de les cèl·lules, ajudant a eliminar els líquids sobrants, i és per això que la pera és la fruita més recomanable en la dieta de les persones que pateixen d’hipertensió o retenció de líquids.

Finalment, no podríem deixar de banda la propietat més popular de les nostres peres, que és la d’ajudar a moure l’intestí, contribuint així al normal funcionament de l’aparell digestiu.

Les tres varietats de pera acollides sota la denominació Pera de Lleida (Llimonera, Blanquilla i Conference) ocupen un lloc entre el conjunt de productes que configuren la dieta mediterrània. I no tan sols perquè aportin nutrients de primera qualitat per al normal funcionament de l’organisme, sinó també perquè, en reforçar el sistema nerviós i facilitar un bon estat d’ànim, ens ajuden a viure d’acord a la filosofia mediterrània, que procura un estil de vida més saludable.

Pilar Senpau / Metgessa i escriptora especialista en Nutrició

Campanya actual

 

Receptes amb pera