fbpx
 

La DOP

Les peres de la Denominació d’Origen Protegida Pera de Lleida han de ser de les tres varietats autoritzades (Llimonera, Blanquilla i Conference) i han de procedir de les plantacions inscrites situades a la zona de producció, les quals han hagut de ser conreades d’acord amb un protocol de bones pràctiques agrícoles, com ara la Producció Integrada, Globalgap o equivalents. A més, els fruits només es poden manipular en les centrals i magatzems autoritzats per la pròpia DOP.

 

La Denominació d’Origen Protegida Pera de Lleida està inscrita en el registre de Denominacions d’Origen Protegides i d’Indicacions Geogràfiques Protegides de la Comissió Europea des del mes de març de l’any 2011. La política europea de qualitat reconeix i protegeix les denominacions de determinats productes específics que estan relacionats amb un territori o amb un mètode de producció. Aquest reconeixement es tradueix en els logotips que permeten identificar productes de qualitat diferenciada a la UE i que, mitjançant controls específics, en garanteixen l’autenticitat.

Aquesta inscripció va representar, doncs, el reconeixement oficial per part de la Comissió a la Pera de Lleida, en les seves varietats de Blanquilla, Llimonera i Conference, i a les seves característiques úniques que li vénen conferides pel territori en el qual es cultiva (les comarques del Segrià, la Noguera, l’Urgell, el Pla d’Urgell i les Garrigues). Un producte identificat amb el distintiu DOP (Denominació d’Origen Protegida) ha demostrat que té unes característiques que només són possibles gràcies a l’entorn natural i a les habilitats dels productors de la zona amb la qual està associat. També es caracteritza perquè totes les fases del procés de producció de l’aliment es realitzen a la zona en qüestió, a diferència d’una IGP (Indicació Geogràfica Protegida). Les varietats de la DOP Pera de Lleida presenten característiques organolèptiques –entre les quals destaca la seva dolçor–, de forma i de color que les diferencien de la resta de peres produïdes a l’Estat espanyol i a la resta d’Europa. El registre definitiu de març de 2011 va ser la culminació d’un procés que s’havia iniciat l’any 2004, impulsat aleshores per Catalonia Qualitat (ara Afrucat) i que tenia com a objectiu destacar les qualitats diferenciades de la producció de peres lleidatanes enfront la resta i identificar aquesta qualitat superior en el punt de venda, traslladant-ne aquesta informació al consumidor. L’any 2006, aquest procés de reconeixement es va veure marcat per un canvi de legislació, circumstància que va retardar el reconeixement provisional del distintiu DOP Pera de Lleida fins a l’any 2008. L’ordre AAR/317/2008, de 23 de juny, aprovava el Reglament de la Denominació d’Origen Protegida Pera de Lleida (DOGC núm. 5163-01/07/2008). A partir d’aquell dia, la DOP Pera de Lleida es podia comercialitzar ja com a tal en tot el territori espanyol.

Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida