El Consell Regulador de la DOP Pera de Lleida
Les peres de la Denominació d’Origen Protegida Pera de Lleida han de ser de les tres varietats autoritzades (Llimonera, Blanquilla i Conference) i han de procedir de les plantacions inscrites situades a la zona de producció, les quals han hagut de ser conreades d’acord amb un protocol de bones pràctiques agrícoles, com ara la Producció Integrada, Globalgap o equivalents. A més, els fruits només es poden manipular en les centrals i magatzems autoritzats per la pròpia DOP.
El Consell Regulador de la DOP Pera de Lleida és l’encarregat de vetllar i controlar que el producte emparat sota aquesta Denominació d’Origen compleixi amb totes les especificacions de qualitat definides al Reglament i al Manual de Qualitat del mateix Consell Regulador, entitat que disposa d’un equip de tècnics qualificats per dur a terme aquesta tasca. Els fruits se sotmeten a rigorosos exàmens de qualitat i només s’envasen i surten al mercat, etiquetats amb el segell de Pera de Lleida, aquells que superin tots aquests controls. Igualment, tots els operadors implicats, persones productores i magatzems són sotmesos a un procés de certificació anual efectuat per una empresa independent que treballa d’acord amb les especificacions de la norma EN-45011. Aquest procés de certificació contempla la realització anual d’una auditoria per tal de verificar els paràmetres definits en el Pla de Control: només podran envasar i etiquetar sota la DOP Pera de Lleida aquells operadors que superin l’auditoria de certificació. Els punts de control estan relacionats amb:
- Origen del producte
- Inspecció de les instal·lacions de manipulació del producte
- Sistema d’identificació del producte
- Traçabilitat – Control documental del procés productiu
- Autocontrol del procés d’elaboració
- Higiene i seguretat alimentària
- Avaluació dels paràmetres de qualitat
- Presentació i etiquetatge del producte
- Gestió de la qualitat
Les finalitats del Consell Regulador són, doncs, la representació, la defensa i la garantia de la DOP, així com la promoció de la DOP i de les seves característiques específiques.