09 des. Ensaïmada de pera amb tahina i sèsam
Ensaïmada de DOP Pera de Lleida amb tahina i sèsam
Ingredients
– 1 DOP pera conference de Lleida
– 250 g de farina de força
– 4 g de sal
– 80 g de sucre
– 1 ou
– 80 ml d’aigua
– 8 g de llevat fresc
– 150 g llard de porc
– 60 g tahina
– Sucre llustre
– Llavors de sèsam
Preparació
Per preparar la massa; barrejar la farina, el sucre, la sal, l’ou i l’aigua. La massa queda enganxosa al principi. Deixem reposar durant 5 minuts. Pastem a intervals: 1 minut de pastat i 10 minuts més de repòs. Repetim 3 o 4 vegades fins que la massa sigui suau i llisa. L’última tanda de pastat, afegim el llevat dissolt en una mica d’aigua tèbia, fins que s’incorpori a la massa. Quan estigui ben integrat deixem reposar uns 30 minuts. Sucar amb oli la superfície de treball perquè la massa no s’enganxi, estirem molt bé la massa fins que es faci una capa molt fina, untem el llard per tota la massa. Deixar reposar una mica i afegir-hi una capa de tahina i la pera ratllada cobrint-ho tot. Enrotllem la massa pel costat més llarg i ha de reposar durant 25 minuts més. Estirem suaument el xurro de massa perquè guanyi longitud i el col·loquem de manera espiral sobre el paper d’enfornar (no fer l’espiral atapeïda per a deixar que tingui espai una vegada fermenti), deixar reposar dins del forn apagat durant 12-14 hores (per mantenir la temperatura estable). Precalfem a 180ºC i quan tingui la temperatura coíem durant 17-20 minuts, fins que estigui daurada. Deixem que refredi una mica i empolvorem sucre llustre i llavors de sèsam per damunt. Servir.