fbpx
 

Les claus per superar l’astènia primaveral

Les claus per superar l’astènia primaveral

Com cada any, se’ns fa costa amunt l’inici de la primavera. La transició de l’hivern a la nova estació es caracteritza per factors que alteren el nostre bioritme: el canvi d’horari, per tant, més hores de sol, l’ambient, la pujada de la temperatura, els canvis en la pressió atmosfèrica, la climatologia canviant (en un mateix dia pot ploure, fer sol i acabar amb vent) inclús la floració que per a molt implicarà l’aparició de les al·lèrgies. Tots aquests canvis ocasionen un desajustament en els cicles hormonals dirigits per l’hipotàlem, una glàndula del cervell que regula la temperatura corporal, la set, la gana o la son i vigília entre altres.

Mentre l’organisme s’adapta, moltes persones manifesten un ventall de símptomes tals com; cansament, alteracions en la gana, baixada de la pressió arterial, alteracions en l’atenció, fatiga intel·lectual o difícil en la concentració, alteracions en el son, ànim decaigut, caiguda dels cabells, ungles fràgils, irritabilitat o apatia entre altres. Tota aquesta simptomatologia estacional configura el que es coneix com a astènia primaveral i que pot afectar fins a un 10% de la població especialment d’entre 20 i 50 anys.

L’astènia primaveral no es considera una malaltia, sinó que és una situació transitòria que dura generalment amb prou feines un parell o tres de setmanes, el temps suficient perquè el ritme biològic de l’organisme s’adapti a les noves condicions de llum i temperatura. Com que cada primavera ens passa el mateix, val la pena plantejar-se com revertir aquesta astènia o bé prevenir-la, sempre des de la vessant de la salut.

Ajudar al teu procés d’adaptació:

Encara que no hi ha cap tractament específic per minimitzar els símptomes generats per l’astènia primaveral, està clar que portar una alimentació saludable, una vida activa, conscient i amb una rutina, ens ajudarà a gaudir amb benestar.

  • A finals de març, s’avança una hora el rellotge, per evitar que el cos en pateixi les conseqüències és important adaptar la rutina diària al nou horari abans que es produeixi, per exemple podem fer les tasques 15-20 minuts més tard.
  • Seguir una alimentació rica en vitamines i minerals, això només ho aconseguirem si potenciem el consum de fruites, verdures i hortalisses fresques de temporada per proporcionar a l’organisme vitamines com la A, E, C, del grup B i minerals.
  • Consumir aliments rics en triptòfan, dels quals n’hem parlat en altres entrades al blog, aquest aminoàcid és un precursor de la serotonina, l’hormona de la felicitat. Recorda triar cereals integrals rics en fibra, llegums frescos o secs, peix blau ric en omega 3 i els fruits secs rics en greix perquè ens aportin un plus d’energia de qualitat.
  • S’ha de menjar en funció de la gana, si posem molta quantitat al plat, el fem també més contundent, això augmentarà la glucèmia i per tant la somnolència.
  • És important tenir una correcta hidratació (aigua, infusions, fruita…), ja que amb l’augment de la temperatura el nostre cos sua més i es pot deshidratar.
  • Fer exercici físic per fer salut, però també per alliberar endorfines, neurotransmissors que generen benestar, ajuda a reduir l’estrès i afavoreix el descans nocturn.
  • Respectar la higiene del son i mantenir horaris fixos per ficar-se al llit i llevar-se.
  • El sol ens “carregar les piles” i fer-ne una exposició de 15 minuts ens ajuda a sintetitzar vitamina D.

 

En definitiva oblidat dels muli-vitamínics perquè sol necessites tenir regularitat en els horaris, mantenir-te actiu, hidratar-te i cuidar l’alimentació incorporant més productes frescos com la fruita!

 

? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: @Ariadna Güil. Dietista-Nutricionista

 

 



Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida