
18 gen. Falsos mites sobre fruites i verdures que encara creiem certs
Navegar per internet, xarxes socials, llocs web i revistes t’exposa directament a informació sobre nutrició i salut entre altres. Si una cosa es pot assegurar és que actualment disposem de molta informació, i malauradament no tota és certa, moltes vegades, més que estar informats estem infoxicats, és a dir intoxicats d’informació no veraç. En tots els sectors sorgeixen llegendes, opinions personals i falses creences, i la salut n’és un d’ells, encara que si n’hi ha una professió que en tingui en abundància, aquesta és l’alimentació. Si a l’excés d’informació li sumem la falta en educació nutricional, tot plegat fa que aquests mites durin i perduren passant de generació en generació amb total convenciment que són certs. Gràcies a la divulgació cada vegada es desmenteixen més mites i aquest blog és un bon altaveu per fer-ho, així doncs endinsem-nos en les falses creences nutricionals que avui dia encara van de boca en boca.
Què és un mite i perquè es propaga?
Un mite fa referència a un relat que popularment s’estén entre la població esdevenint una creença, que generalment no és certa. Moltes vegades són els mateixos professionals del sector desactualitzats qui els difonen (referents per a la població), augmentant la confusió entre la ciutadania i perquè no, desconfiança amb la resta de professionals de la salut, fent que es tingui una visió distorsionada del que realment és una alimentació saludable. Encara que és difícil que aquests mites desapareguin, estar ben informat és clau per aprendre a separar la ficció de la realitat i saber respondre amb criteri quan algú intenta tenir la raó sense fonament de causa.
Recull dels mites més populars sobre la fruita, les verdures i les hortalisses
- La fruita sempre és convenient pelar-la: FALS: No sempre és així, hi ha pells que no es poden menjar com la del coco, plàtan, meló o pinya, inclús algunes poden provocar al·lèrgia com la pell del préssec que està recoberta de pèl, però n’hi ha que sí que es poden menjar com és el cas de la pera o la poma, (sempre que no estigui contraindicat per salut). A més les vitamines, minerals i fibra no només es troben a la polpa sinó que també s’hi troben sota la pell. Per tant, si pelem una pera estarem perdent una bona quantitat d’aquests beneficiosos nutrients. El que sí que és convenient, és rentar-la bé abans de menjar-la o cuinar-la.
- Sopar dues o tres peces de fruita és una bona estratègia per perdre pes: FALS: Encara que la fruita és un aliment saludable i el seu consum al llarg del dia és més que recomanable pel contingut en fibra, vitamines, minerals, etc…, sopar dues o tres peces de fruita no és del tot apropiat. Si fem aquesta ingesta estem desplaçant el consum d’altres aliments essencials que l’organisme necessita com les proteïnes o els greixos. A més, augmentem la concentració de sucre procedent d’aquest dolç aliment generant així un augment de sucre en sang.
- Les fruites àcides ajuden a cremar greix: FALS: Al mercat podem trobar un gran ventall de fruites, totes elles saludables, algunes es caracteritzen per ser dolces i altres per ser més àcides, però cap ajuda a cremar greix ni a accelerar la pèrdua de pes. La ciència avui dia no ho ha demostrat, per tant, si prens aigua amb suc de llimona pensant que així canviaràs la teva composició corporal, vull que sàpigues que no és cert.
- Les fruites o verdures congelades són menys nutritives que les fresques: FALS: El procés de congelació no altera la qualitat de l’aliment, per tant, les verdures i fruites congelades així com el peix i la carn congelada tenen les mateixes propietats que si els mengem frescos. Pel que fa a les verdures i fruites congelades la proporció de vitamines que aquestes tenen després de ser cuinades és similar a la que puguin tenir les verdures fresques cuites. No hi ha cap raó per no comprar aliments congelats, ja que aquesta pot ser una bona manera de tenir aliments saludables sempre a mà.
- Si no et prens el suc de taronja ràpid, es perden les vitamines: FALS: Encara que les mares i les padrines sempre tenen raó l’afirmació sobre la pèrdua de vitamina C en el suc de taronja és una mica exagerada. La ciència ja fa temps que ha demostrat que perquè es produeixi una disminució considerable d’aquesta vitamina, cal recórrer a condicions de temperatura extrema, com escalfar el suc a 120ºC. Pel que fa a l’efecte del temps, indica que la vitamina C es conserva perfectament en el suc fins a 12 hores, encara que el gust pot tornar-se més amarg. El meu consell és que prenguis la fruita sencera, però si et ve de gust un suc, pren-te’l relaxadament i gaudeix del moment.
? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission
Contingut: Ariadna Güil (Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna)