fbpx
 

Menjar reconfortant per combatre el fred

Menjar reconfortant per combatre el fred

Quan tenim fred ens ve més de gust passar més temps a casa que no pas estar pel carrer, i si per qualsevol obligació s’ha de sortir fora, sempre hi ha remeis com les paperines de castanyes, moniatos o begudes calentes per temperar el cos. Precisament aquest és un dels gests més característics quan les temperatures són baixes, subjectar o abraçar amb les mans una tassa o un bol amb menjar calent per entrar en calor. Tota la vida ha estat així i és que els plats tradicionals (a vegades massa contundents) de cullera, sempre han tingut una funció a banda de nodrir el cos, escalfar-lo des de l’interior.


Temps de plats de cullera

Quan els termòmetres marquen la baixada de la temperatura i canvia el temps, no només cal adequar la casa i fer el canvi d’armari, sinó que també cal preparar el cos i el rebost. Encara que hem tingut una càlida tardor, ja estem a l’hivern i tot i que al desembre la temperatura ha estat moderada sembla que el fred es comença a notar, cosa que els arbres i la natura agraeixen. Fins fa poc, encara ens podien venir de gust receptes més fredes, però ja fa dies que les sopes, cremes, pures i altres plats que es mengen amb cullera com els estofats s’han instal·lat als menús de totes les llars. Durant aquesta estació el cos consumeix més energia per combatre la temperatura exterior i mantenir la calor corporal, una bona manera de potenciar-ho és amb preparacions més calòriques i menjant aliments que potenciïn la calor interna.

 

Com elevar de manera natural la temperatura corporal?

Segur que ho has experimentat, sobretot si ets fredolic o fredolica, i és que quan baixa molt la temperatura exterior no hi ha res més incòmode que se’t fiqui el fred al cos. Abrigar-se i estar prop d’una font de calor pot ser clau, però una altra manera de plantar cara al fred és seleccionant bé els aliments, les begudes que ingerim, i també, la quantitat i la manera de cuinar-los. A la medicina tradicional xinesa, es fa una important distinció entre la temperatura exterior (la que es mesura amb termòmetre) i l’energètica (que depèn de l’efecte de l’aliment), és a dir la calor que els aliments transfereixen a l’organisme. Hi ha aliments que ens aïllen més del fred que altres com per exemple els aliments d’origen vegetal, els tubercles i els aliments secs com els llegums o els fruits secs.

 

Consells per combatre el fred des de l’interior:

  • Cuinar plats calents amb aliments anteriorment anomenats que aportin escalfor a l’organisme i deixar una mica de banda els aliments crus i freds de la nevera, ja que deixen una sensació de fred al cos. És a dir potenciar aliments calòrics però de qualitat no processats rics en greix de baixa qualitat i sucres refinats.
  • La base d’un bon plat de cullera està en fer un bon brou. Es pot elaborar al mateix moment, quan estàs fent la recepta o bé tenir-lo fet amb anterioritat. Potser perquè el trobem ja preparat al supermercat inclús en cubs concentrat, avui en dia sembla que fer brou és cosa de les padrines, però val la pena preparar-lo a casa i cuinar amb brou, d’aquesta manera augmentem la riquesa nutritiva de la recepta.
  • Incorporar en l’alimentació diària aliments rics en hidrats de carboni d’absorció lenta com les verdures i hortalisses tipus carabassa, pastanaga, xirivia, remolatxa, els tubercles com la patata i el moniato, els llegums i els cereals integrals, tots ells permeten a l’organisme generar energia i escalfor progressiva.
  • Utilitzar en les receptes, verdures i hortalisses de fulla verda o fruites de pell verda que es puguin menjar amb pell com la pera, no sol per donar color al plat sinó per aprofitar tots els beneficis relacionals amb l’àcid fòlic o vitamina B9 que contenen, ja que una de les seves funcions és la vasodilatació arterial, això vol dir que facilita que la sang circuli de manera fluida i ben oxigenada.
  • Menjar fruita seca com a snack, perquè amb poca quantitat aporta més calories i per tant ajuda a produir més calor.
  • Afegir espècies a les receptes i begudes. Les espècies lleugerament picants com el gingebre, el pebre, el curri, l’all, la canyella o el clau poden esdevenir grans aliades per distribuir l’energia del cos cap a les extremitats i evitar així la sensació de fred.
  • Guardar la fruita fora de la nevera com a estratègia per no trobar-la freda, a més és una manera que la fruita vagi madurant de manera natural. També es pot optar per menjar la fruita cuita o en compota per assegurar-nos el seu consum.
  • Mantenir la hidratació a l’hivern pot ser feixuc, ja que no tenim tanta sensació de set com a l’estiu, però no podem descuidar aquest hàbit i és que és molt important estar ben hidratat també durant els mesos de més fred. I no hi ha millor manera per poder-ho aconseguir que passar-se a les infusions o begudes calentes saludables.

 

Més calories no necessàriament vol dir engreixar-se, això dependrà en gran part del tipus d’alimentació al llarg del dia, la qualitat d’aquesta i la quantitat. Encara que les receptes més tradicionals de cullera solen ser plats més pesats i contundents, també hi ha opcions més lleugeres i saludables a les que cal recórre durant l’estació de fred, sense descuidar la resta de bons hàbits com fer esport que és dels millors energitzants. Cal mantenir-se actiu per treballar la musculatura i també el metabolisme i, per tant generi calor al cos. ¿I a tu que et demana el cos quan baixen les temperatures?

 

? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: Ariadna Güil (Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna)

 

 Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida