17 febr. Aliments funcionals, que son i quin sentit tenen?
Com a consumidors, sabem que la salut recau sota la nostra responsabilitat. Som una societat de comportament reactiu, fem el que faci falta quan ens trobem malament o ens diagnostiquen una malaltia, però no som conscients de la nostra capacitat preventiva per evitar que al llarg del temps acabem desenvolupant algun problema de salut, tot hi saben que l’acció repetida de determinats hàbits ens pot portar conseqüències a mitjà i llarg termini. Aquesta situació no és solament actual, s’ha millorat respecte anys enrere però, queda molt per fer encara. Per aquesta raó ja fa anys que la indústria alimentària va desenvolupar els aliments funcionals, però molts encara no saben a què es refereixen. Sota aquestes línies podràs llegir que són, si tenen sentit i quins són els seus beneficis.
Què són els aliments funcionals i quin objectiu tenen?
Els aliments funcionals estan als lineals del supermercat des de fa anys i segueixen en contínua expansió. Sobre els anys 80 les autoritats sanitàries del Japó es van adonar que per controlar les despeses sanitàries generades per l’esperança de vida de la població, calia garantir millor qualitat de vida, introduint així un nou concepte d’aliment amb una finalitat clara, millorar la salut i reduir el risc de patir malalties.
Encara que no hi ha una definició definida, es podria dir que un aliment funcional és aquell, els components del qual exerceixen una acció beneficiosa per a la salut. És a dir els aliments funcionals a banda dels seus efectes nutricionals habituals, tenen components que milloren algunes funcions de l’organisme i ajuden a mantenir el nostre estat de salut. Val a dir que els aliments funcionals no tenen funció terapèutica i, per tant, no se’ls ha de tractar com a medicaments, sinó que la seva funció és promoure la salut.
Tipus d’aliments funcionals
Perquè un aliment es pugui considerar funcional ha de presentar-se en forma d’aliment, no en forma de píndola o preparat en pols, i ha d’estar avalat científicament per l’EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària). Els aliments que es poden considerar com a funcionals són tots aquells naturals, modificats o als que se’ls ha incorporat algun element com vitamines, minerals, antioxidants, fibra, compostos sofrats o també probiòtics, prebiòtics i simbiòtics. És a dir:
- Aliments o begudes naturals.
- Aliments o begudes als quals s’ha afegit un component.
- Aliments o begudes als quals s’ha reduït o eliminat un component.
- Aliments o begudes en els quals s’ha variat la naturalesa d’un o més components.
- Aliments en els quals s’ha modificat la biodisponibilitat d’un o més components.
Situacions en les quals es recomana el seu consum
Sense deixar de banda que cal seguir sempre una alimentació saludable on la base siguin els aliments d’origen vegetal com les verdures, hortalisses, fruites, llegums, fruits secs, llavors, cereals integrals i complementar-la amb aliments d’origen animal de qualitat com els ous, els làctics, el peix blanc i blau, així com la carn blanca i vermella… hi ha certs moments o etapes de la vida en què els aliments funcionals tenen més sentit. És el cas de l’embaràs, el creixement i desenvolupament infantil, processos en què hi hagi molt estrès oxidatiu com pot ser la convalescència i recuperació d’una malaltia, quan existeixen problemes cardiovasculars, en l’esport intens o d’alt rendiment i també en l’envelliment.
És fàcil recomanar el consum d’aliments saludables com la fruita, però hi ha vegades que per intoleràncies, al·lèrgies alimentàries o problemes digestius s’han d’eliminar temporalment, això dificulta l’assoliment d’aquestes necessitats. Per tant, si és precís, assessorat per buscar la suplementació més adequada i busca aliments funcionals que siguin bons processats. La idea, és, incloure aliments rics en components que sabem del cert que tenen un efecte positiu per la salut com els aliments rics o enriquits en:
- Carotenoides: Pastanaga, pebrot, carabassa, espinacs, bledes, ou, cúrcuma o cereals als quals se’ls ha afegit.
- Fibres: Espàrrecs, alls, ceba, porros, cereals i fruita amb pell com la pera o aliments als que se’ls ha afegit algun altre tipus de fibra.
- Compostos sulfurats: Col, coliflor, bròcoli, bròquil…
- Fitosterols: Oli, fruits secs com les ametlles o els cereals integrals…
- Polifenols: Raïm, fruits vermells, cacau, llavors, cigrons…
- Omega3: Peix blau, fruits secs o làctics als quals se’ls ha afegit.
- Vitamina D: Làctics, derivats i cereals als quals se’ls ha afegit.
Però ull, no tots els aliments funcionals que hi ha al mercat són apropiats, comença a interessar-te més en la composició dels aliments que han de formar part de la teva alimentació diària i desfés-te de la idea de triar aliments light, margarines, derivats làctics enriquits amb calci i també amb sucre, o galetes fortificades amb vitamines i també riques en edulcorants… que donen una falsa sensació de fer-ho bé.
Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission
Contingut: Ariadna Güil (Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna)