fbpx
 

Higiene postural, per a feines sedentàries

Higiene postural, per a feines sedentàries

L’estil de vida és el conjunt de comportament i actituds d’una persona, cal saber que aquests patrons tenen un gran pes sobre la salut de cadascú. Generalment, passem moltes hores a la feina, hi ha qui té més o menys jornada laboral, però no tothom tenim treballs actius, per la qual cosa estem molta estona estàtics, asseguts i davant de pantalles…, conseqüentment al llarg del dia adoptem i mantenim una posició incorrecta que de manera indirecta ens repercuteixen negativament en el sistema musculoesquelètic. Precisament una incorrecta higiene postural és un dels factors que condicionen el nostre dia a dia i estil de vida, a continuació esbrina com millorar la teva postura mitjançant les pauses actives per gaudir d’una major mobilitat laboral.

 

Mantenir males postures a la feina, a l’escola o a casa, un mal hàbit adquirit

Quantes persones pateixen, en més o menys grau, mal d’esquena? Quantes d’elles saben els riscos que comporta fer esforços en condicions posturals desfavorables? I quantes són conscients que una postura incorrecta mantinguda cert temps, pot arribar a produir lesions? El 90% de la població ha patit en l’últim any alguna molèstia com pot ser mal d’esquena, dolor al coll, a les lumbars o a les extremitats, sobretot les inferiors.

 

Un dels factors que influeix és la manera de seure, molts de nosaltres ens assentem bé a primera hora del matí, però de mica en mica i a mesura que passa la jornada, la nostra esquena es va corbant a la cadira dibuixant una C. Això no solament passa en les feines d’oficina sinó també a l’escola, a l’institut, a la universitat, durant les hores d’estudi a casa a o a la biblioteca inclús també quan estem al sofà, fet que fa que alterem la curvatura natural de la columna vertebral, desencadenant una postura viciosa que acabarà en dolor. Quan s’altera la postura, també es modifica la posició del centre de gravetat, això influeix en la capacitat per tenir un moviment equilibrat perquè la distribució del pes es troba desproporcionada, sobrecarregant un determinat grup de músculs, anunciant una lesió.

 

Què és la higiene postural i perquè és important fer pauses actives?

Per higiene postural s’entén com un conjunt de normes i recomanacions per mantenir una postura correcta és a dir per aprendre a sostenir el nostre cos, sigui en posicions estàtiques o mentre es realitzen moviments i esforços, per minimitzant la càrrega que rep la columna vertebral i, en definitiva l’esquena. Una bona higiene postural és necessària per prevenir àlgies i desviacions de la columna vertebral. Cal tenir en compte que per poder tenir una posició corporal correcta i natural, no sol s’ha de tenir en compte la postura i els moviments que fem per executar una acció sinó també hem de disposar dels espais condicionats a les nostres necessitats.

Les pauses actives, en canvi, fan referència a “descansos” que es fan durant la jornada laboral que impliquen moviment per exercitar i mobilitzar la musculatura i les articulacions. Fet que ens permet entre altres a disminuir l’estrès i la sensació de fatiga laboral, reduir la tensió muscular per prevenir trastorns múscul-esquelètics així com millorar l’atenció, la concentració i la creativitat.

 

Beneficis de tenir una bona higiene postural i fer pauses actives

  • Optimitza el correcte funcionament muscular i enforteix la musculatura.
  • Augmenta i millora la mobilitat
  • Evita contractures i possibles dolors d’esquena
  • Afavoreix l’alineació i el correcte posicionament de les corbes vertebrals
  • Manté equilibrat el sistema múscul-esquelètic
  • Millora la circulació sanguínia, limfàtica i la irrigació d’oxigen i nutrient als teixits
  • Millora l’agilitat, la flexibilitat i el patró respiratori

 

Què es busca en les pauses actives?

Flexibilitat dinàmica que permeti augmentar la temperatura dels músculs per afavorir que aquests s’estirin fàcilment eliminant la rigidesa que es genera quan es mante durant molt temps la mateixa posició. Així com mobilitat articular que permeti fer moviments més amplis de les articulacions quan hem de fer accions de càrrega, descàrrega o flexió i extensió.

 

Durant la jornada, cada cert temps, aixeca’t de la cadira, evita parlar per telèfon amb els companys  i desplaçat a la seva taula, a banda de la pausa per esmorzar en la que s’hauria de contemplar fer un snack saludable com la fruita i els fruits secs, també has de contemplar la hidratació continuada i la mobilització de les següents parts del cos com els ulls, el coll, les espatlles, l’esquena, els braços, els colzes, les mans, els canells, els dits, els genolls i els turmells. Demana consell al teu professional de referència per adaptar aquests moviments a les teves necessitats.

 

És important conèixer tots els aspectes que ens influeixen sobre la nostra salut, i tenir en compte no sal l’alimentació, l’estil de vida actiu i la resta d’hàbits, sinó també millorar les nostres accions en l’entorn laboral per tenir no sol una bona seguretat sinó també fomentar la salut física i mental des de l’espai individual de treball.

 

 

? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: Ariadna Güil (Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna) Eduard Pavón (Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport)

 

 



Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida