fbpx
 

Cistella de la compra cardioprotectora

Cistella de la compra cardioprotectora

La salut va més enllà del pes, estar i sentir-se saludable i amb vitalitat és un estat complex en el qual hi ha implicats molts factors.  Hem d’entendre la salut i el nostre cos com un jardí, del qual nostres en som el jardiner/a i les nostres decisions recauen de manera directa en si el mantenim cuidat o el descuidem. Portar una vida sedentària, menjar malament i tenir mals hàbits, té greus conseqüències per a la salut física, mental i cardiovascular, però realment en som conscients?. Cultivar la nostra alimentació, tenir en compte la qualitat i varietat dels aliments que posem a taula i les racions que ens servim, estan estretament relacionades amb la nutrició del nostre organisme, per això, cal prestar-hi atenció, i en el cas de les persones que pateixen i han patit malalties cardiovasculars, més.


A què es refereix la salut cardiovascular?

Les malalties cardiovasculars són un conjunt de trastorns que afecten el cor i els vasos sanguinis (artèries, venes i capil·lars). L’aparell circulatori subministra a les cèl·lules de  l’oxigen i els nutrients que necessiten per viure i a la vegada, transporta les substàncies de rebuig perquè altres òrgans com els ronyons, puguin eliminar-les. Els accidents cardiovasculars solen ser fenòmens aguts que es deuen sobretot a obstruccions, hemorràgies o coàguls que impedeixen que la sang flueixi fins al cor o cervell, la causa més freqüent és la formació de dipòsits de greix en les parets dels vasos que irriguen els òrgans.

 

Dates assenyalades com el dia mundial de les cardiopaties congènites o el dia Europeu per a la prevenció del risc cardiovascular ens fan posar en la pell de persones que han patit un ensurt cardiovascular o tenen una malaltia cardíaca. Darrere de cada cas hi ha una història personal en què la malaltia va arribar sense avisar i quan menys ho esperaven. De manera inconscient creiem que l’edat és una de les causes, però pot afectar a qualsevol franja d’edat, una cosa sí que és certa i és que en la majoria dels casos hi ha diversos denominadors en comú, els anomenats factors de risc.

 

Quins són els principals factors de risc?

Un factor de risc es defineix com aquella característica innata o adquirida que s’associa a una major probabilitat de patir una determinada malaltia. Dins dels factors de risc implicats en les malalties cardiovasculars, n’hi ha que es desconeixen i requereixen més estudis,  ja que alguns no depenen de nosaltres i, per tant, no es poden modificar, com els factors genètics i hereditaris. En canvi, n’hi ha d’altres que sí que es poden corregir gràcies a la prevenció, com és el cas de:

 • Seguir una mala alimentació
 • Ser sedentari i tenir un estil de vida inactiva
 • Fumar, consumir drogues i prendre alcohol
 • Tenir sobrepès i/o obesitat, hipertensió, diabetis o colesterolèmia entre altres
 • Tenir els triglicèrids o altres greixos elevats en sang
 • Patir molt estrès o no tenir un bon descans nocturn

 

Què implica una cistella de la compra cardioprotectora?

Atesa la importància que té l’acumulació de greix a les artèries, hi ha aliments rics en greix de mala qualitat, sucre, sal, etc… que s’han de limitar o eliminar així com potenciar el consum d’altres que encara que siguin rics en greix, contenen greix insaturat, és a dir beneficiós. Una cistella de la compra nutricionalment de qualitat, saludable i cardioprotectora  ha de contenir una sèrie d’aliments essencials com les verdures i hortalisses, fruites fresques i seques, llegums, tubercles, cereals integrals i proteïnes animal.

Les recomanacions que s’haurien de fer:

 • Potenciar el consum dels llegums i disminuir la ingesta de carn processada
 • Augmentar el consum de verdures de fulla verda, són riques en àcid fòlic implicat en la circulació de la sang i també els aliments de pell verda com la pera.
 • Assegurar la ingesta de tres racions de fruita fresca i de temporada al dia, si és possible potenciar el consum de fruita vermella, taronja o lilosa, ja que són riques en components antioxidants com el licopè, els carotens i el resveratrol.
 • Prendre làctics naturals sense sucre ni edulcorants
 • Limitar o eliminar el consum de dolços, productes de brioixeria i refrescs
 • Augmentar el consum de peix blau, fruits secs i llavors pel seu contingut en omega3.
 • Incorporar cada dia greix bo com l’oli d’oliva, els fruits secs, l’alvocat…
 • Canviar els cereals refinats per la seva versió integral, tenen més fibra.
 • Eliminar o reduir els aliments ultraprocessats com les salses, snacks, precuinats…etc.
 • Eliminar el consum d’alcohol i potenciar el consum diari d’aigua
 • Deixar de fumar
 • Tenir un estil de vida que impliqui moviment diari en el desplaçaments, etc… i buscar alguna activitat física que et motivin per estar actiu durant la setmana.
 • Posar en practica tècniques per fomentar un reparador descans nocturn

 

Malgrat que en els últims anys s’ha millorat molt en la sensibilització sobre les malalties cardiovasculars, es preveu que aquest tipus de patologies continuaran augmentant, entre les persones joves. Per tant, recorda que el cor és el teu motor, cuida la teva alimentació així com la resta d’hàbits, per fer que els seus batecs estiguin plens de salut.

 

Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: Ariadna Güil (Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna)

 

 Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida