fbpx
 

Què hem de menjar a l’estiu?

Què hem de menjar a l’estiu?

Fa dies que tenim instaurat l’estiu i és que les diferents onades de calor que estem vivint i patint aquesta temporada ja ens ho han fet notar i a més no ens ho estan posant fàcil. Segurament ja t’has adonat que, tot i que durant l’estiu tenim més hores de llum i més vida social al voltant de la taula, amb l’arribada de la calor, la nostra sensació de gana disminueix sobretot en nens i gent gran, però que en certa manera ens afecta també a la resta d’adults. És moment de deixar de banda els plats calents de cullera per donar pas a preparacions més fresques i lleugeres.

 

Per què perdem la gana a l’estiu?

Aquest fenomen es produeix perquè els dies són més llargs, hi ha un increment en el temps d’oci i es fan més activitats a l’aire lliure. A més durant els mesos de més calor, el cos no necessita tanta energia com en altres estacions de l’any per produir calor corporal i mantenir així la tempera basal, la qual cosa fa que la demanada energètica sigui menor, traduïda amb una quantitat d’ingesta inferior.

 

Si perdem la gana, per què ens engreixem a l’estiu?

A causa de l’activitat i vida social que tenim pròpia de l’estil de vida mediterrani, de manera directa patim un desajustament en els horaris o rutina i tot plegat pot repercutir en els hàbits i en què l’alimentació es vegi una mica descuidada, es diu que un 72% de la població canvia el seu patró dietètic a l’estiu. Passem més temps fora de casa, fem menys exercici i piquem més. Si pensem en productes típicament estiuencs ens venen al cap, els gelats cremosos amb base de nata, els polos de gel amb sabor a fruita, els sorbets i granissats, els snacks salats i dolços, els sandvitxos, pastissos de pa o ensalades i altres preparacions fredes acompanyades de salses tipus maionesa o salsa rosa, la paella, fideuà o arròs negre acompanyat l’all i oli, els calamars a la romana o xipironets a l’andalusa típics dels vermuts o altres preparacions fregides etc… és a dir, preparacions molt diverses però totes amb un denominador comú, l’energia. Per tant, si solem perdre la sensació de gana, a què és degut l’augment de pes que solem patir durant aquests mesos de l’any?. Doncs perquè ens relaxem durant les vacances i també perquè solem menjar pitjor, més hidrats de carboni, més greix procedent de processats que desplaça el consum d’altres aliments més saludables com la fruita.

 

Com hem de guiar l’alimentació durant l’estiu?

Doncs encara que sembli estrany, hem de fer el mateix que durant la resta de l’any, modificant les tècniques culinàries i les presentacions, però seguint la mateixa estructura de, menjar aliments de temporada, de proximitat per crear receptes en les quals la verdura i/o les hortalisses en siguin les protagonistes sense haver de camuflar el seu sabor. Es podem preparar amanides verdes amb una gran varietat de colors, recorda que a més color, més riquesa nutritiva i, per tant, més beneficis per a la salut i amanir-les amb oli, vinagre o vinagreta i si ho preferim per fer-ho més especial amb alguna salsa a base de iogurt feta a casa. Cal intentar defugir de les salses comercials riques en greix i encara que no t’ho creguis perquè  són preparacions salades, farcides de sucre afegit.

 

També es poden preparar cremes lleugeres similars a les que es fan durant els mesos de més fred, però servides fredes, recorda que la nata és un aliment ric en greix i que encara que dona més cremositat a la preparació és millor preparar-les amb brou, llet, beguda vegetal, afegir algun formatge tendre o en el cas de les sopes de fruita, tipus la de meló es pot incorporar iogurt. Igualment podem recorre a preparacions pròpies de l’estació com el gaspatxo, el salmorejo, l’ajoblanco i tenir clar que els llegums no sol es cuinen a l’hivern hi ha una infinitat de receptes fredes amb llegums igual que amb pasta i tubercles, sol cal posar-hi imaginació.

 

Que hi posem a la cistella durant els mesos d’estiu?

La temporada estival podríem dir que comença per Sant Joan i acaba amb la tornada a l’escola, però si ens guiem per dates, l’estiu comença el 21 de juny i dura fins al 23 de setembre i els aliments que es troben de temporada durant aquest període són:

  • Fruites: Préssec, préssec pla, albercocs, nectarina, síndria, meló, prunes, pera, poma, gerds, mores, nabius i figues.
  • Verdures/hortalisses: Albergínia, mongetes verdes, cogombre, pebrot vermell, pebrot verd, carabassó, enciam, tomàquet, remolatxa, pastanaga, ceba, porro i espinacs.

 

A banda d’aquests aliments, cal aprofitar que durant l’estiu moltes vegades anem cap a la costa i fem àpats a la vora del mar per demanar precisament peix, si és possible sense fritures, aquest aliment és una bona font de proteïna de qualitat, i també de minerals i omega 3 en el cas del peix blau.

 

? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: Ariadna Güil (Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna)

 

 



Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida