fbpx
 

Vies verdes una manera de fer salut i celebrar el dia de la terra

Vies verdes una manera de fer salut i celebrar el dia de la terra

La preocupació pel medi ambient, l’ecologisme i la contaminació ha existit des de sempre, tant és així que als EE.UU al 1970 i fruit de la cooperació de molts activistes que s’oposaven a les insuficients mesures dels polítics, van arribar a reunir a una generosa quantitat de ciutadans en una plaça a Filadèlfia. Fruit de la protesta, es va establir el dia 22 d’abril com el dia mundial de la Terra, tanmateix, a finals d’aquell any va nàixer l’Agència de Protecció Mediambiental dels EE.UU i tot plegat va fer que els esforços per millorar la qualitat de l’aire i de l’aigua prenguessin cada vegada més força. Avui en dia, el 22 d’abril continua essent un dia assenyalat al calendari, ja que cada cop som més conscients que alguns dels nostres actes repercuteixen negativament sobre la salut del planeta. Per tant, aquest dia ha de sevir d’altaveu per continuar reivindicant les bones pràctiques tot generant nous compromisos socials i polítics per aconseguir ser més sostenibles.

 

Accions que podem  fer quotidianament per preservar la salut del planeta.

Els actes quotidians poden tenir a llarg termini efectes extraordinaris, en les nostres mans recau fer un consum responsable i conscient per afavorir la sostenibilitat, la conservació de l’entorn i l’equitat social per fomentar l’ús eficient dels recursos i complir amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030. Tal com estan recollits en una anterior entrada sobre sostenibilitat alguns d’aquests actes son:

  • Reciclar tant a casa o l’escola com a l’espai de feina, al carrer no val llançar els embolcalls a terra que per això les ciutats compten amb contenidors i papereres per deixar-hi la brossa. Un espai lliure de residus, és un espai net en tots els aspectes.
  • Estalviar recursos com l’aigua o la llum quan no l’utilitzem, és a dir prioritzar la dutxa curta a la banyera, tancar l’aixeta quan ens rentem les dents o ensabonem les mans, aprofitar l’aigua sobrera per regar les plantes… i desconnectar els aparells, electrodomèstics que no estiguin en ús (per exemple la torradora) i desendollar els carregadors de dispositius mòbils o tabalets quan ja no es facin servir.
  • Eliminar de mica en mica el plàstic, reutilitzant envasos, comprant a granel i/o usant bosses de roba, entre altres.
  • Reciclar o aprofitar la roba que ens queda petita o bé els llibres que ja no necessitem segurament algú altre els pot ser d’utilitat.

 

Conductes responsables en família i a la natura

Hi ha diferents maneres de fomentar conductes respectuoses amb el medi ambient i una d’elles és observant el nostre entorn. Malauradament i no sol a la ciutat, també a la costa o a la muntanya sembla que no, però a terra, sota l’arena o darrere d’un matoll s’hi amaguen embolcalls, papers, llaunes, xapes, tovalloletes higièniques inclús burilles de cigarrets que no són biodegradables i obstrueixen a poc a poc al planeta. En moltes escoles es celebra la setmana de la sostenibilitat en la qual es plantegen moltes activitats per frenar l’impacte negatiu que ocasionen els actes anteriorment anomenats. Però una bona manera per educar en salut mediambiental des de l’àmbit familiar és envoltant-se de natura. A cada ciutat, municipi o partida hi ha zones verdes per les quals passejar, encara que també, al llarg de tot el territori existeixen altres zones en les quals es poder fer activitats de lleure en família i entendre el valor que la natura te sobre nosaltres, em refereixo a les vies verdes.

 

Les vies verdes son antics traçats de ferrocarril en desús reutilitzats com a itineraris per a ser recorreguts a peu o en bicicleta. Per tota la península existeixen més de 7.500km de línies ferroviàries sense servei dels quals 2.600km han estat convertits en més de 100 vies verdes. El seu disseny aprofita els traçats ferroviaris oferint facilitat i comoditat en el seu recorregut garantint l’accessibilitat incloent a persones amb mobilitat reduïda, a banda de l’elevat nivell de seguretat que proporciona als vianants el fet que hi hagi restricció al trànsit motoritzat.

 

Aquestes infraestructures constitueixen un mitjà atractiu perquè els ciutadans gaudeixin de l’entorn i del patrimoni ferroviari i comprèn no sols el condicionament de les vies sinó també la rehabilitació de les antigues estacions per donar lloc a encabir instal·lacions de serveis i equipaments complementaris de restauració, allotjament, lloguer de bicicletes, punts d’informació, etc.  A la vegada aquest concepte ens ajuda a entendre com un espai que està abandonat pot tenir una segona vida i ser útil per fer un oci actiu, saludable, sostenible i que millora la qualitat de vida dels ciutadans.

 

Visita aquesta pàgina web per conèixer les vies verdes que hi ha a Catalunya:

https://www.catalunya.com/vias-verdes-tras-las-huellas-del-tren-24-1-539287?language=es

https://www.catalunya.com/vias-verdes-ruta-por-la-terra-alta-24-1-11545?language=es

https://www.viesverdes.cat/

 

Encara que qualsevol dia és perfecte per emprendre canvis, celebrar de manera activa el dia de la terra fent petites contribucions, per senzilles que siguin conduiran a disminuir la petjada de carboni, tan necessària per al medi ambient.

 

 

? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: Ariadna Güil (Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna) i Eduard Pavón (Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport)

 

 

 



Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida