fbpx
 

Actes sostenibles per cuidar el Mediambient

Actes sostenibles per cuidar el Mediambient

La preocupació pel medi ambient i les conseqüències del canvi climàtic estan transformant la mentalitat de la societat mundial, essent cada vegada més conscients del negatiu impacte que ocasiona la nostra petjada en la que hi destaca el malbaratament alimentari, l’ús de plàstics i embalatges innecessaris o el consumisme. Per això cada vegada més gent implementa actes sostenibles en molts àmbits de la seva vida però sobretot en el domèstic, sol fent petits canvis en la rutina diària.

El canvi d’hàbits de consum suposa no sols una bona actitud personal per integrar noves pràctiques en la nostra quotidianitat sinó també la possibilitat de donar una altra vida als productes, utensilis, roba i objectes que a simple vista ja no serveixen. Algunes de les nostres accions diàries tenen, encara que no ens adonem, un impacte negatiu en l’ecosistema i, per això, moltes persones estan lluitant per a trobar solucions. Gràcies a aquesta nova consciència, ha nascut el concepte de llar sostenible, és a dir es tracta d’habitatges on hi viuen famílies que han decidit adoptar mesures per a reduir el seu impacte ambiental i ser molt més ecològiques.

Aquests actes per fer de la llar un espai més sostenible tenen a veure amb el consum d’aigua, la despesa en electricitat, la gestió dels residus, el consum de coses materials etc… però també es poden fer altres canvis en l’àmbit domèstic relacionats amb la manera de comprar, cuinar i consumir.

Com replantejar-se la manera en la que es fa la compra?

  1. Comprar a granel sempre que sigui possible, és una manera de reduir els envasos innecessaris i comprar la quantitat que necessites, ja que en els productes a granel la vida útil dels aliments o productes és mes curta per tant serà important conservar-los adequadament una vegada arribem a casa per evitar problemes i el malbaratament.
  2. Portar la teva pròpia bossa, sigui de cotó, de “mimbre”, de “yute”, de ràfia, de paper o de material compostable però que sigui reutilitzable o bé anar a la compra amb un carretó. Recorda és molt útil portat una bossa plegada a la bossa o la motxilla.
  3. Posa atenció a l’envàs dels aliments que compres, tria sempre els que no continguin cap embolcall, en cas de tenir-lo que aquest sigui la menor quan possible i a poder ser de material reciclable com el cartró o el plàstic compostable.
  4. Evita aliments que tinguin sobre embalatge i no compris objectes d’un sol ja que amb ells es multipliquen els residus.
  5. Reutilitza sempre que puguis el pots de vidre o plàstic (si el tipus de plàstic ho permet) ja que poden servir per a altres usos a casa. Per exemple pots guardar els llegums secs, espècies comprades a granel, la pasta o la farina en els típics pots de vidre amb rosca de conserves o d’encurtits.
  6. Consumeix productes de proximitat (km 0) perquè els productes del nostre entorn disminueixen l’impacte ambiental i ajuden a l’economia local. Hi ha vegades que això no és possible, quan això passi opta per producte de comerç just per afavorir l’economia dels països productors, la sostenibilitat i el valor social.
  7. Menja aliments de temporada, tenint clara l’estacionalitat de les fruites, verdures, hortalisses i peix és pot fer una compra més sostenible. Si a l’hivern o a l’estiu trobes  al lineal aliments als quals no els pertoca estar-hi, no els compris per molt que et vinguin de gust.
  8. Llegint l’etiqueta dels productes, podràs saber si són més o menys saludables però també si són o no sostenibles ja que per normativa sempre s’ha d’especificar el país d’origen.

Cuinar sense malbaratar els aliments:

Les cuines són l’epicentre dels residus alimentaris, dels excessos d’envasos i de les decisions ètiques confuses. El que es compra, cuina i menja te un impacte molt més gra que les bosses que utilitzem per anar a la compra. Hem d’entendre la cuina com un espai en el que s’ha deixar volar la imaginació i jugar amb els aliments amb els que anem a cuinar.

En alguna ocasió ja hem parlat de fer la rotació dels productes que hi ha a la nevera i al rebost per evitar que caduquin i s’hagin de llançar, però que passa amb els aliments quan comencen a perdre la frescor? Aquest son precisament els que han de despertar la nostra creativitat i donar-los una segona oportunitat en receptes que possiblement mai haguéssim imaginat. D’unes verdures “potxes” en podem fer una excel·lent samfaina, d’uns plàtans madurs en podem fer un dolç pastis sense sucre afegit, d’una barra de pa que ens ha quedat seca en podem fer pa ratllat inclús de la carn amb la que es cuina un brou, s’en poden fer unes croquetes casolanes amb les que llepar-se els dits. És a dir, a la cuina cal agafar confiança amb les receptes i els ingredients que tinguem per evitar llançar-los quan encara són perfectament comestibles.

Vivim en una societat de consum i d’acumular, val la pena començar a canviar els nostres hàbits i adoptar un actitud responsable i ètica amb el medi ambient, fes-ho perquè vols viure en un entorn millor, pel canvia climàtic o per sumar-te al moviment zero-west, però sigui com sigui, fes-ho per la salut del teu planeta.

 

? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: @Ariadna Güil. Dietista-Nutricionista

 

 

 



Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida