fbpx
 

Al bon temps, pícnic amb seguretat

Al bon temps, pícnic amb seguretat

Una insígnia i senyal que el bon temps ha arribat, és sortir a menjar a l’aire lliure. El pícnic és una bona idea per fer envoltat de natura, però a la vegada aquest acte inofensiu pot esdevenir més perillós del que ens pensem, si no es compleixen les normes de seguretat alimentària i de conservació.  Sigui en un entorn de costa o bé de muntanya està clar que respirar aire pur i menjar a l’aire lliure ens ajuda a reduir els nivells d’estrès, a desconnectar de la feina, de les preocupacions i a desinhibir-nos. L’hora de menjar és temps per a comunicar i expressar emocions, menjar amb amics, família o coneguts és una condició molt nostra i arreglada a la cultura mediterrània. Però, menjar fora de casa en moltes ocasions pot ser menys idíl·lic del que ens pensem, ja que estar a l’aire lliure implica una sèrie de condicions ideals perquè hi hagi creixement de microorganismes i en conseqüència toxiinfeccions alimentàries.

 

S’ha de renunciar al plaer de menjar a la natura?

De cap manera, sol cal utilitzar el sentit comú i posar en pràctica tres premisses fonamentals de seguretat alimentària i bones pràctiques que comencen a casa com:

  • Respectar escrupolosament la manipulació higiènica dels aliments
  • La temperatura és la nostra aliada per mantenir els microorganismes sota control
  • Millor deixar els aliments de més risc per altres ocasions

 

Un cop has organitzat i preparat el que et vols emportar de pícnic, has de tenir clar que hi ha altres aspectes fonamentals a tenir en compte i que són de vital importància com:

  • Al moment de transportar els aliments, portar-los sempre envasats de manera correcta, és a dir amb tanca hermètica per evitar que hi hagi contaminació o fuites. A més fer servir neveres portàtils elèctriques per mantenir els aliments a una temperatura correcta o en el seu defecte bosses isotèrmiques per mantenir el fred, gràcies a l’ús de plaques de gel com a transmissor de fred, i mai aquestes bosses al sol. És una pràctica manera de mantenir la cadena de fred vagis on vagis.

 

  • Al moment de parar taula no deixar els aliments directament a terra o sobre la superfície del lloc on és menjar sense protecció, això sembla molt obvi, però a vegades ens obliden posar-hi unes tovalles a la taula de formigó o de fusta que hi ha en l’àrea de descans i en la que es deixa el menjar.

 

  • Al moment de preparar els aliments a taula, portar suficients i diferents utensilis per evitar la contaminació creuada dels aliments, ja que en moltes ocasions i en funció del lloc no es podrà podran rentar els estris.

 

Els aliments més i menys indicats per portar a un pícnic

Oblidat dels aliments d’origen animal que es consumeixen en cru o poc cuinat i també de les receptes que continguin aquests aliments, en són exemples la truita de patata poc quallada, la maionesa, l’allioli o altres salses fetes amb ou cru o a casa, així com la rema de rebosteria, el marisc, sushi, tàrtars de carn i peix marinat però cru. Però no sol has de tenir en compte aquests aliments anteriorment citats, sinó que també s’ha de posar especial ull als aliments que semblen segurs, però que amb una mala refrigeració per trencament de la cadena de fred poden ser igual de perillosos com són les amanides de pasta o d’arròs.

 

Les opcions més segures per dur a un pícnic i que aquest no ens porti sorpreses gastrointestinals, són els gaspatxos o “salmorejos” (als de compra a més se’ls ha aplicat un tractament tèrmic, per tant si es busca algun que tingui un bon perfil nutricional i un llistat d’ingredients adequant, quasi pot ser millor opció).

 

Amanides sense amanir de fulla verda amb alguna font de proteïna, amanides de llegums cuites amb verdures, hortalisses i fruites ben netes, sandvitxos de pa integral amb alguna font de greix saludable com pot ser l’oli d’oliva i l’alvocat, tomàquet laminat i alguna conserva de peix…etc… encara que totes aquestes opcions són segures i saludables, la veritat és que segons la preparació totes necessiten mantenir la cadena de fred fins al moment de consum, com per exemple la fruita tallada tan apetitosa per perdre a les postres o per berenar, aquest recipient serà per exemple el més apropiat per posar prop de la placa de gel transmissora de fred.

 

No casta gaire posar en pràctica un pícnic segur i saludable sempre que se segueixin les normes bàsiques de seguretat alimentaria i sobretot el sentit comú. Recorda que sol has de treure de la nevera el menjar que vagis a consumir en el moment, si deixes la tapa tancada la conservació del fred serà molt millor. De la mateixa que si sobra menjar, la millor decisió serà llançar-lo per molt que sigui una pràctica de malbaratament alimentari, encara que en aquest cas a causa del contacte amb l’oxigen i les altes temperatures portar-lo a casa i consumir-lo després podria ser perjudicial i per tant un error.

 

 

? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: Ariadna Güil (Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna) 

 

 

 Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida