15 març Alimentació i vida antiinflamatòria
El cos respon a un perill mitjançant el sistema immunitari, aquesta resposta cursa amb inflamació, la qual ens porta a la fase de resolució del problema, però actualment ens trobem en un context en el qual el sistema immune rep múltiples avisos d’alerta gràcies al nostre estil de vida. Tenir mals hàbits, no escoltar al cos i portar-lo al límit fa que es desenvolupi una situació d’inflamació que es cronifica empitjorant així la nostra qualitat de vida. A continuació identificarem quin son els hàbits que caldrà potenciar i eliminar perquè la nostra salut no es vegi minvada.
Qué és la inflamació?
La inflamació és la resposta de l’organisme a una molèstia causada per agents de diferents naturaleses, és aleshores quan el sistema immune posa en marxa una sèrie de reaccions defensives per a restablir l’equilibri, com la calor, l’enrogiment, el dolor o la inflor de la zona, però, encara que molesten compleixen amb una funció positiva. En condicions normals l’amenaça o dany s’elimina i la reparació finalitza amb l’activació de processos antiinflamatoris, aquesta s’anomena inflamació aguda i és necessària. Ara bé hi ha vegades que aquesta inflamació es manté en el temps, el resultat és una inflamació permanent de baix grau (LGI), crònica i silenciosa, perjudicial per a la salut. I com ens afecta aquesta inflamació de baix grau? Danya l’ADN, desregula i descontrola l’homeòstasi hormonal, danya les cèl·lules, els òrgans i els teixits, emmalaltint-los i dificulta el funcionament del sistema immunitari entre altres.
Que ens inflama?
Diversos factors influeixen sobre la inflamació crònica o de baix grau, és a dir els petits estressors diaris relacionats amb el nostre estil de vida, tal com…
- L’obesitat i acumulació de greix en els adipòcits.
- L’estil de vida sedentari i l’escassa pràctica esportiva.
- Seguir una dieta poc saludable rica en aliments processats.
- Patir un desequilibri en la microbiota o també denominada disbiosis.
- Tenir hàbits tòxics com beure de manera freqüent alcohol i fumar.
- La desregulació dels cicles circadiaris i no tenir un son reparador.
- Patir estrès psicoemocional constant i tenir una mala gestió emocional.
El paper que juga l’alimentació en un procés inflamatori:
L’alimentació antiinflamatòria és una proposta que ajuda a sentir-se millor i a guanyar benestar, ja que, redueix la inflamació de l’organisme, promou la renovació cel·lular i millora la salut de manera integral. Es basa en el consum d’aliments d’origen vegetal com les fruites, les verdures, les hortalisses, les herbes i espècies, els cereals integrals, les llavors però també en les proteïnes de qualitat tant vegetals com animals i en l’eliminació dels hidrats de carboni refinats, sucres afegits, begudes ensucrades, dolços de baixa qualitat nutricional, fregits, productes amb greixos saturats i trans, processats i ultra-processats, l’alcohol…
Algunes substàncies antioxidants i antiinflamatories a tenir en compte són:
- Àcid alfalipoic: ex tomàquet
- Àcid omega3 (EPA, DHA, ALA): ex: peix blau
- Alicina: ex: all
- Betacarotens: ex: verdures de fulla verda o els aliments de color taronja
- Catequines: ex: te verd
- Coenzim Q10: Llavors de sèsam
- Curcumina: ex: cúrcuma
- Gingerol: ex: gingebre
- Flavonoides: ex: verdures i fruites com la pera
- Glutatió: ex: crucíferes
- Resveratrol: ex: raïm fosc
- Seleni: ex: fruits secs
- Vitamina C: ex: pebrot vermell
- Vitamina E: ex: alvocat
- Zinc: ex: carn i marisc
En conclusió la inflamació de baix grau és sense cap mena de dubte i així o diu la ciència, la base de les molèsties i malalties que patim avui en dia i que ens afecta d’una manera subaguda persistent. Revertir-la serà tan senzill com modificar els nostres hàbits i per revaloritzar la salut individual.
? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission
Contingut: Ariadna Güil (Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna)