09 des. Aliments amb etiqueta i qualitat certificada
El terme qualitat prové del llatí “qualitas”, que significa atribut, propietat o naturalesa bàsica d’un objecte o aliment, però en l’actualitat el seu significar s’associa al grau d’excel·lència o superioritat. Generalment, els aspectes en els quals ens solem fixar per determinar la qualitat de la fruita són la mida o el color, però el concepte és més complex i ampli, ja que depèn de diversos factors no sol organolèptics. En aquest post et parlem més sobre els aliments amb qualitat certificada perquè els tinguis presents quan vagis a comprar o dissenyis un menú especial com pot ser el de Nadal.
Catalunya és una terra rica en productes agroalimentaris de qualitat, la diversitat en el clima, sòl i altres factors lligats a la producció agroalimentària, fan que la nostra regió presenti una riquesa de productes emmarcats en les diferents tradicions gastronòmiques del territori. La Denominació d’Origen Protegida (DOP) i la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) són segells similars entre ells que garanteixen l’origen i la qualitat dels aliments, assegurant que s’han elaborat seguint mètodes tradicionals i respectant l’entorn.
Per poder establir i atorgar un d’aquests dos certificats es tenen en compte diversos atributs i requisits, basats en les normes de la Unió Europea i adaptats al context específic de cada producte. Per a una DOP, la producció, transformació i elaboració han de tenir lloc en una zona geogràfica concreta, però per a una IGP, almenys una d’aquestes fases ha de tenir lloc en aquesta àrea. També es consideren les característiques climàtiques, de sòl, latitud etc.. del territori, l’experiència i els mètodes tradicionals utilitzats en la producció i que influeixen en la qualitat del producte. També es valora la qualitat i característiques físiques (forma, mida, color, textura o pes), organolèptiques (sabor, aroma, sucres, acidesa, etc..) i químiques (establint paràmetres sobre la composició nutricional, humitat o altres valors específics).
A més es controla la traçabilitat i producció establint normes sobre cultiu, recol·lecció, conservació i transport del producte, així com la vinculació històrica i cultural amb la regió. D’aquesta manera i complint amb totes les especificacions la certificació implica que el producte pot portar el segell DOP o IGP que garanteixi el consumidor que s’ajusta als estàndards establerts de qualitat. Aquests productes no només formen part de la identitat culinària catalana, sinó que també poden tenir un protagonisme en la preparació d’àpats especials com els de les festes nadalenques, que celebren la tradició i la reunió familiar, ja que els dos distintius són una garantia per als consumidors. Entre els aliments catalans amb segell d’IGP o DOP, hi ha una gran varietat de productes que poden enriquir qualsevol taula, i que pots trobar a la pàgina web de la federació catalana de les DOP i IGP
En el cas de la DOP Pera de Lleida, és una de les grans joies de ponent i de l’agricultura catalana. Es cultiva sota unes condicions de territori i climàtiques úniques a les comarques de Lleida que sotmeten els arbres a un estrès tèrmic i hídric, destacant així per la seva concentració de sucres és a dir, dolçor, així com per la textura i la versatilitat culinària. Les varietats protegides, són la Conference, Llimonera i Blanquilla, tenen una qualitat reconeguda tant a escala nacional com internacional. Aquestes peres no només són delicioses per menjar soles, sinó que també prenen protagonisme en plats com les amanides fredes o tèbies d’hivern, aperitius, salses, rostits, cremes o postres inclús per versionar els més tradicionals.
Buscar fruites amb etiquetes DOP o IGP és una garantia i la DOP Pera de Lleida és un exemple, la pera de l’etiqueta lila, reconeguda per tenir una dolçor superior en comparació amb altres regions d’Espanya i Europa.
Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission
Contingut: Ariadna Güil (Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna)