fbpx
 

Anar a buscar el tronc de Nadal, una nova tradició

Anar a buscar el tronc de Nadal, una nova tradició

Benvingut desembre i benvinguda la màgia! Encetem el darrer mes de l’any, possiblement el més bonic de tots. Desembre es caracteritza pel fred, la boira, la neu i també per la il·lusió que es reflecteix en la mida dels més petits i no tan petits de casa. I és que som molts els adults que aquesta última època de l’any ens fascina, perquè per uns dies tornem a ser petits. El pont de la constitució sol ser el moment més apropiat per guarnir les cases amb els elements ornamentals de Nadal. Un cop tenim el pessebre i l’arbre posat amb les figures, les llums i l’estrella que el corona, sol queda una cosa, posar-hi sota una manta per acollir a una criatura fantàstica típica de la mitologia catalana, el tronc de Nadal o també anomenat la soca, el tió o el cagatió.


La tradició del tronc de Nadal

Es tracta d’una tradició molt arrelada a Catalunya amb segles d’història. El tió originàriament era un tronc que cremava a la xemeneia de casa, regalant així escalfor, llum i caliu, és a dir simbòlicament tot el necessari per a celebrar a casa les nits més dolces de l’any. Actualment, aquest tronc de Nadal, s’ha humanitzat, ja que hi té dibuixat els ulls, el nas, la boca i un forat al cul de la soca, per on caga regals. En moltes llars li posen una barretina catalana al cap i una manta perquè no tingui fred durant les llargues nits d’hivern. Encara que aparentment és un tronc de fusta, perquè sigui generós i ens proporcioni regals, s’ha de cuidar i alimentar com un membre més de la família. És per això que al voltant del 8 de desembre els infants l’alimenten amb el que sobre en cada àpat, però és cert que els aliments i productes que més se li ofereixen són la fruita com la pera o les mandrines, els làctics com la llet, inclús els dolços típics, com, neules, tarrons o polvorons, fins a arribar a la nit del 24 de desembre. És just en aquest dia en el qual el ritual culmina amb la cagada del tió, donant-li cops amb un bastó mullat amb aigua i cantant-li la cançó de cagatió!.


Com trobar el teu tronc de Nadal

Fins ara els tions de Nadal han estat apareixent a les cases de formes molt diverses: trucant a la porta de casa, apareixent a mitjanit màgicament al balcó inclús ja a sota de l’arbre, però fa uns anys que al voltant dels primers dies de desembre quan comencen a baixar de la muntanya (lloc on es diu que hi viuen), ja sigui pels obstacles en el seu rumb o per la neu i boira que tapa el camí, els troncs es desorienten, es despisten i no saben arribar a casa, és per això que a vegades es queden amagats al bosc més proper.

I aquí comença la teva missió, buscar el teu tió. Si no ha arribat i no saps on està, aprofita que el dia 6 de desembre és festiu per contactar amb els amics de caçations.cat, ells tenen els mapes dels boscos de Catalunya on s’amaguen aquestes màgiques criatures. L’activitat caçations és una proposta a l’abast de totes les famílies, i no només de les que ja viuen en un entorn rural. És una bona excusa per anar a descobrir i gaudir dels espais naturals que tenim a prop de casa. Una divertida i engrescadora activitat per trobar entre arbres, roques i matolls tot seguint el mapa i les coordenades el teu tronc de Nadal.

Encara que faci fred, abriga’t i anima’t a fer una sortida d’aquest estil, et permetrà passar temps de qualitat amb els teus, estar en contacte amb la natura i si a sobre fa sol podeu planificar inclús un pícnic en alguna zona de descans del mateix bosc. Veure la il·lusió a la cara dels menuts quan troben el tió, no te preu.

 

 

? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: Ariadna Güil (Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna)

 

 



Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida