fbpx
 

Aquest Nadal, tota la família amb davantal

Aquest Nadal, tota la família amb davantal

Quantes vegades has escoltat la frase “amb el menjar no s’hi juga”? La majoria i segur que en diverses ocasions n’hem estat els protagonistes del comentari. Cuinar va més enllà del fet de processar els aliments i sotmetre’ls a temperatures. A molts adults passar temps a la cuina no els agrada o els fa mandra… però, que passa si ho mirem des del punt de vista dels infants?

Per ells cuinar és un joc més per fer a casa, un instant per ajudar als pares, padrins o cuidadors a transformar els aliments. Una activitat que els fascina per la creativitat, l’aprenentatge i l’explosió de sensacions i preguntes que els desperta, veure, palpar i manipular els aliments… com per exemple, com surt una recepta d’una pera? Si tens un petit a casa, segur que t’ha dit alguna vegada “mare, pare et puc ajudar?, o puc trencar i batre l’ou per fer una truita?, i segur que també t’ha demanat… podem fer galetes amb formes divertides?, i així una infinitat d’inquietuds que els nens i nenes tenen perquè aprenen per imitació dels seus referents.

El moment de menjar és un acte sociocultural i hauria de ser una experiència plaent perquè menjar en si mateix és un plaer. Per la qual cosa seure i menjar a taula en família no s’hauria de vincular amb un moment tens o dramàtic acompanyat de coaccions, xantatges, amenaces i llàgrimes… sinó que al contrari, s’hauria de desenvolupar en un ambient amable, alegre, divertit i feliç que permetés a tots els membres de la família gaudir dels aliments i del moment de menjar.  Arribat en aquest punt, pot sembla que tot això sona a fantasia, però la veritat és que el més important és donar exemple i afavorir des de ben petits el contacte amb els aliments en el seu estat natural, per experimentar ja sigui a la cuina en la preparació o aprendre quan estan davant del plat a diferenciar els sabors propis dels aliments, les textures i fomentar una bona predisposició enfront del menjar elaborat per ells mateixos.

Aquestes vacances de Nadal, tens l’oportunitat d’or d’explicar al més menut de la família que és una tradició gastronòmica i aprofitar les festes nadalenques per ensenyar les seves receptes tradicionals. Proposa al teu petit o petita preparar canapés per cap d’any, tallar la fruita que ens ve tan de gust a les postres, o fer amb els padrins i padrines els canelons del dia de Sant Esteve, inclús, elaborar uns tarrons de xocolata, fruits secs i pera deshidratada… estic segura que la resposta serà un si rotund.

Per tant, cal entendre la cuina i tot el procés d’obtenció i transformació dels aliments no com una tasca de la llar amb la qual perdem temps, sinó com la forma més exquisida d’invertit temps i d’educar en família.

Assaboreix el Nadal amb salut

? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: @Ariadna Güil. Dietista-Nutricionista

 

 

 



Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida