01 març Beneficis dels paisatges efímers en temps de floració
La primavera porta amb si una de les èpoques més boniques de l’any, la floració dels arbres fruiters. A les terres de Lleida, aquest espectacle natural converteix els camps en una catifa de flors, oferint un escenari perfecte per a gaudir d’una estona de lleure. En aquest post, t’apropem la bellesa dels camps fruiters perquè t’animis a visitar el territori en temps de flor.
La floració dels arbres fruiters és un fenomen que atreu nombrosos visitants cada any. És impossible saber amb exactitud les dates concretes del moment àlgid de la floració, però està clar que encara que sigui per pocs dies, el març és el mes amb més possibilitats on floreixen els arbres fruiters, encara que la duresa de l’hivern, les gelades o el sobtat increment de temperatures fan complicat establir unes dates exactes.
Durant aquesta època, els camps es transformen en un paisatge amb una explosió de colors que varien del rosa al blanc, depenent de la varietat de fruita. Passejar o veure des de l’horitzó aquests camps no sols és una experiència visualment impressionant, sinó també una oportunitat per a connectar amb la naturalesa, així com gaudir de l’aire lliure i dels seus múltiples beneficis. A Lleida tenim la sort de tenir la denominada horta de Lleida, una extensió d’arbres fruiters, plantes i espais naturals agraris que voregen els marges del riu i que apropen l’agricultura a la ciutat. Tanmateix, hi ha municipis del voltant de la ciutat que van configurant aquest mar rosa, alguns dels més visitats són els camps d’Aitona, Alcarràs, la Granja d’Escarp, Massalcoreig, Seròs, Soses i Torres de Segre entre altres. Passejar pels camps i els espais naturals proporciona diversos beneficis de salut tant física com mental i emocional, però fer-ho en temps de floració encara més.
– Estrès i Ansietat: La immersió en la natura proporciona una desconnexió de l’entorn urbà i tecnològic, permetent una major connexió amb el medi ambient. L’exposició a la natura i la realització d’activitats a l’aire lliure, com passejar entre arbres florits, té un efecte calmant en el sistema nerviós. La tranquil·litat i bellesa de l’entorn natural ajuden a reduir els nivells de cortisol, l’hormona de l’estrès. A més el contacte amb la natura pot disminuir els símptomes d’ansietat i depressió, promovent una sensació general de benestar.
– Salut física i cardiovascular: Caminar, és una forma d’exercici cardiovascular que és accessible i beneficiosa per a persones de totes les edats. Estar actiu ajuda a mantenir el cor saludable, redueix la pressió arterial i millora la circulació sanguínia. A més caminar a pas lleuger per terrenys variats, com els camps de fruiters, pot enfortir els músculs de les cames, millorant la seva flexibilitat i resistència.
– Estimulació dels sentits i creativitat: Els colors, olors i sons d’un camp florit estimulen els sentits, creant una experiència sensorial rica i plaent. Hi ha estudis que han demostrat que passar temps a la natura pot millorar la creativitat, ja que l’entorn natural pot inspirar noves idees i millorar el pensament creatiu.
– Vincle: Passejar entre els arbres fruiters pot ser una experiència social i a la vegada educativa, perquè es pot aprendre sobre el cicle de vida dels arbres fruiters, les tècniques de cultiu i la importància de l’agricultura per a l’economia local. L’experiència pot enfortir la connexió amb la cultura i les tradicions locals, apreciant el treball i dedicació dels agricultors de la regió. Compartir l’experiència amb família, amics i coneguts pot enfortir els llaços socials i proporcionar una oportunitat per a gaudir del temps junts en un entorn relaxat i diferent.
Passejar i gaudir de la floració dels arbres fruiters a Lleida ofereix una experiència única que combina beneficis físics, mentals i emocionals. Aquest mes de març planifica una sortida per viure la bellesa i la serenitat dels camps en floració, mentre et beneficies d’un temps de qualitat amb els teus.
Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission
Contingut: Ariadna Güil (Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna)