fbpx
 

Brunch saludable, una bona proposta de diumenge

Brunch saludable, una bona proposta de diumenge

Els caps de setmana són per dedicar-se temps a un mateix per fer les coses que diàriament no es poden fer generalment perquè anem sempre a contrarellotge, com per exemple fer  esport a primera hora del matí o bé tot el contrari, aixecar-se més tard sense necessitat de posar el despertador, quin plaer despertar-se de manera natural. Durant els mesos de més fred els dies ens passen volant segurament per la minvada d’hores de sol pel canvi d’hora, anem de casa a la feina i de la feina a casa, per això val la pena aprofitar els caps de setmana per fer coses en família o reunir-se amb els amics a casa i fer-ho amb salut. Sempre solem quedar per dinar o bé per sopar, però perquè no per esmorzar? Pren nota d’aquest nou moviment que t’explico a continuació i que per a molts és sagrat, el brunch, la darrera tendència gastronòmica.

 

Què és un brunch i quin és el seu origen?

Si busques al diccionari de la Real Academia Española la paraula “brunch” es defineix com l’àpat que es pren a mig matí en substitució de l’esmorzar i del dinar, per tant, se sol servir entres les 10 i les 14h. Aquest concepte està format per la combinació de dos termes anglesos, “breakfast” que vol dir esmorzar i “lunch” que vol dir dinar. Sembla un terme i moviment de la gent moderna que s’ha posat de moda, però la realitat és ben diferent, el seu origen data de finals del segle XIX a Anglaterra.

 

Inicialment, aquest nou àpat es va pensar per als diumenges moment en què els treballadors de les cases de l’elit britànica abans de marxar per gaudir del seu dia festiu deixaven preparats una gran varietat de plats perquè els senyors i senyores de la casa tinguessin força opcions per escollir en els diferents àpats del dia. A la llarga la tendència es va anar expandit als Estats Units, lloc on aquest moment a taula s’ha fet més popular.

 

Quins són els plats més populars del brunch?

Com podràs imaginar al brunch quasi tot i té cabuda, preparacions dolces, receptes salades, plats lleugers inclús més complets propis de l’esmorzar i del dinar, el mateix passa amb les begudes. A grans trets i possiblement una característica dels plats d’un brunch és que molts tenen com a protagonistes ingredients saludables com les fruites, hortalisses, fruita seca, peix blau, ous, làctics i greixos de qualitat formant així preparacions apetitoses, amb molt color i plenes de nutrients, que li donen un punt saludable. Una altra peculiaritat del brunch es que està format per receptes inclusives que respecten els gustos i preferències de la gran majoria, ja que hi ha opcions vegetarianes, veganes i també amb alternatives per qui pateix d’al·lèrgies o altres intoleràncies.

 

Els plats més populars solen ser:

  • Fruita amb granola i iogurt natural
  • Porridge d’avena i fruita
  • Pancakes i creps dolços i salats
  • L’ou en totes les seves versions (truita, dur, “poché”…)
  • Sandvitxos, torrades, bagels dolços i salats
  • Pastissos i dolços casolans

 

Tot acompanyat per begudes com el cafè, cafè amb llet o beguda vegetal, els sucs i smoothies naturals, les infusions o tes, algun refresc, begudes fermentades i en algunes ocasions begudes espirituoses.

 

Com estructurar un bon brunch?

Abans de posar-te el davantal per preparar un brunch a casa has de tenir clar que com qualsevol altre àpat, aquest també té les seves pròpies normes. Se sol servir primer el dolç i després el salat encara que a vegades també depèn de les preferències de la persona. El menú sol estar format per diferents plats, per tant al final sol ser abundant, per la qual cosa es recomana que les elaboracions no siguin molt pesades ni contundents. Tan senzill com anar al mercat a comprar aliments saludables de temporada i treballar la creativitat a la cuina

 

Hi ha alguna cosa millor que socialitzar-se amb la teva gent al voltant d’una taula plena de bones propostes?

 

 

? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: Ariadna Güil (Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna)

 

 



Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida