fbpx
 

Com mantenir la seguretat alimentària a casa

Com mantenir la seguretat alimentària a casa

Quan pensem en les bones pràctiques d’higiene a la cuina per part dels manipuladors dels aliments nomès ens venen al cap imatges de la indústria alimentària o de les cuines dels restaurants, residències i menjadors escolars, després de llegir notícies relacionades amb toxiinfeccions alimentàries o problemes associats amb la higiene i l’aparició de microorganismes patògens, però mai pensem en si nosaltres, en l’àmbit domèstic, amb els nostres hàbits podem estar afavorint o prevenint aquesta aparició.

Les toxiinfeccions alimentàries constitueixen un grup de malalties que es produeixen a conseqüència de la ingesta d’aliments “contaminats”. Disposar d’informació facilita el coneixement i la seva prevenció, ja que a banda de la conservació i de l’emmagatzematge, dels quals ja n’hem parlat en un altre post, també s’ha de tenir en compte aspectes com la manipulació dels aliments tan bon punt arribem a casa de la compra o quan els cuinem.

Quins són els errors domèstics més habituals relacionats amb la seguretat alimentària?

N’hi ha varis i es podrien classificar en dos grups: Els que es refereixen a la temperatura (cadena de fred) i els que estan directament relacionats amb la manipulació dels aliments. En el primer grup, l’error clàssic i més comú en totes les llars és deixar refredar el menjar acabat de cuinar a temperatura ambient durant llargues hores, és important que el conservem a la nevera com més aviat millor i no deixar més d’una hora al taulell de la cuina i menys encara en els mesos de més calor. Un altre error és descongelar els aliments en el mateix taulell de la cuina a temperatura ambient, fet que pot propiciar la proliferació bacteriana… per descongelar de manera correcta ho hauríem de fer directament a la nevera si anem amb temps o directament al microones en cas de tenir pressa i no tenir-ho planificat.

En el segon grup intervé directament la nostra mà, és a dir la del manipulador i consumidor, és per això que el rentat de mans així com la higiene dels estris, draps, aparells i superfícies de la cuina serà fonamental per garantir la seguretat alimentaria de tots els membres de la família i evitar així punts crítics. Sabem que els aliments i productes passen exhaustius controls de qualitat i seguretat que ens asseguren el bon estat d’aquests, tot hi així a vegades algun lot pot resultar contaminat, però gràcies a la traçabilitat la seva retirada és molt més àgil i eficaç. Però un cop arriben els aliments a casa per molt saludables que siguin si no seguim i respectem una sèrie de mesures podem convertir aquests aliments en possibles perills, sol cal parar compte amb el que toquem i manipulem.

Una vegada considerada la higiene personal, cal començar a plantejar la manipulació dels aliments en si mateixa. Sempre són més perillosos els aliments crus que els que es cuinen o es tracten d’alguna manera sigui tèrmica o no, perquè estan més exposats als contaminats i tenen pitjor conservació, ja que la majoria són força periples.

A l’hora de cuinar cal tenir sempre les mans netes així com la superfície de treball la qual també és interessant que sigui àmplia i desallotjada d’objectes com poden ser element típics de cuina (electrodomèstics, el fruiter…) i a més que estigui desinfectada de manera eficient. Mentre es treballa amb els aliments a la cuina,  cal tenir clar que s’han de separar i utilitzar utensilis diferents pels aliments crus (fruites, verdures, hortalisses, carn, peix, l’ou…) i cuinats per evitar la contaminació creuada, per la qual cosa s’aconsella disposar de diferents taules de tall per a cada tipus o grup d’aliments.

Altres mesures higièniques a tenir en compte:

A la cuina es poden tenir en compte diferents aspectes que poden afavorir a mantenir-la més neta, com per exemple, la ventilació de l’espai, canviar sovint el fregall, la baieta, els draps…i fer una gestió diària de la brossa, sobretot de l’orgànica que es degrada i descompon amb més facilitat sobretot amb l’arribada de la calor.

Les recomanacions dietètiques i la seguretat alimentària s’han de tenir en compte d’ença que es fa la selecció d’un determinar aliment, s’adquireix, es decideix portar a casa, es manipula i es prepara culinàriament parlant per ingerir-lo. Seguir unes bones pràctiques higièniques a la cuina està a les teves mans!

 

? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: @Ariadna Güil. Dietista-Nutricionista

 

 

 Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida