21 febr. Compra responsable
Comprar és un acte que fem diàriament i moltes vegades quasi de manera automatitzada. Passar temps en un mercat, supermercat o botiga especialitzada no entra en els plans de la majoria, ja que la seva idea és fer la compra en el menor temps possible, perquè per a ells és una tasca sense valor. Al contrari del que molts pensen, fer la compra setmanal és un dels actes més importants per cuidar la salut.
Com comprar amb seny i sentit comú?
Pots anar a comprar qualsevol dia de la setmana, això si, no ho facis quan tinguis gana, encara que portis la llista del que has de comprar a la butxaca. Està comprovat que quan una persona va a comprar amb l’estómac buit, és més fàcil caure en temptacions no saludables. Si vas al teu establiment de confiança fes la llista en funció del recorregut dels passadissos, d’aquesta manera evitaràs passar per aquells en els que hi ha coses que no convenen comprar.
Un altre aspecte important és l’etiquetatge dels productes, cal ser crític amb la composició nutricional i el llistat d’ingredients, sense deixar-nos “embaucar” pels reclams publicitaris ni les estratègies de venda dels envasos, que ens generen la necessitat de comprar-los, el consum actualment prioritza el desig a la necessitat. No et guiïs per la quantitat de calories que té un aliment, mira el llista d’ingredients, que com menys en tingui, millor perfil nutricional tindrà el producte. Disposa al carretó de la compra els productes de manera ordenada així els aliments delicats no rebran cops i no es faran malbé. Evita les ofertes a no ser que sigui un producte que necessitis, els reclams 3×2 o el de la segona unitat al 50% solen estar subjectes a productes no bàsics que possiblement no compres habitualment o en els aliments més peribles on la data de caducitat és propera, per tant, si no ho has de consumir abans de caducar, millor no agafar l’oferta, ja que s’acaba sobrepassant la data de caducitat a la nevera o al rebost… no deixa de ser una bona estratègia per gastar, camuflada sota la idea de l’estalvi.
Amb la mateixa importància també ens hem de fixar en els cartells dels aliments frescos i/o a granel com és el cas de les fruites, verdures i hortalisses. Sabem que les hem de triar de temporada, però també és molt important agafar les que tinguin l’origen més proper. Per exemple, no és el mateix compra DOP Pera de Lleida, que comprar qualsevol altra fruita etiquetada o no amb el distintiu de denominació d’origen protegida i que vingui d’altres països. La resposta és senzilla, el quilometratge que hagi fet aquella fruita no serà el mateix que la de proximitat, igual que el punt de maduració, mentre les de fora es cullen verdes, les de la zona s’agafen en el punt òptim de maduració.
Deixa els aliments frescos i congelats per l’últim moment i posa’ls en bosses isotèrmiques com menys temps passin fora de la nevera molt millor. Evita les bosses de plàstic, inclús les orgàniques o les de paper en la zona de la fruita i la verdura i opta per la versió sostenible de les bosses de roba, una manera indirecta d’estalviar i protegir l’ecosistema.
En conclusió fes la compra des de la racionalitat i la consciència, segons les necessitats de consum que tingui el teu nucli familiar. Val la pena dedicar-hi temps i mira els cartells per saber o calcular el preu del kilogram o del litre i comparar preus de productes similars estiguin o no d’oferta, ja que a vegades els que estan en promoció no són sempre els més econòmics.
? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission
Contingut: @Ariadna Güil. Dietista-Nutricionista