fbpx
 

Consells per cuidar-te durant les vacances

Consells per cuidar-te durant les vacances

L’estiu és època de canvis, la rutina frenètica i l’ordre al que està acostumat el nostre organisme desapareix, durant aquesta estació i més quan ens trobem de vacances, donem llibertat als nostres hàbits. Ens deixem portar pel bon temps, els horaris es veuen modificats, tenim més temps de lleure, malgrat això, amb la calor ens tornem més sedentaris, i l’alimentació juntament amb la seguretat alimentària es veuen descuidades. A continuació et donem diferents consells per cuidar la teva salut també durant els mesos més relaxats de l’any.

1. Consumeix aliments que hidratin: L’aigua exerceix un paper essencial en nombroses funcions vitals, és un component bàsic de les cèl·lules, dels teixits i dels òrgans, de manera que cal garantir la seva ingesta durant tot l’any, però sobretot quan fa molta calor. Per sort, l’aigua està present en molts aliments, entre els quals destaca les fruites, ja que són en un 90% aigua. Per contra, cal saber que hi ha begudes que generen l’efecte contrari i ens poden deshidratar, aquest és el cas de les begudes ensucrades o les alcohòliques. En cas de visitar països no desenvolupats, has de prendre sempre aigua embotellada i evitar les begudes amb gels, ja que aquests solen estar fabricats amb aigua corrent i poden ocasionar trastorns gastrointestinals.

2. Menja aliments refrescants i fes preparacions lleugeres: Hi ha una gran varietat d’aliments que es poden combinar per fer preparacions nutritives, lleugeres i a més que es poden menjar fredes. És el cas de les acolorides amanides d’hortalisses, les amanides de verdures cuites com l’ensalada russa, amanides de fruites com la macedònia, cremes fredes o tàrtars. Ara bé, cal ser curós amb la seguretat alimentària i tenir una bona higiene dels aliments, de les mans, dels estris i de les superfícies de treball, així com respectar la temperatura dels aliments per evitar sobre creixement bacterià que ens pugui perjudicar.

3. Protegeix la pell: Les fruites no sols són interessants pel seu contingut en aigua, sinó perquè són multivitamínics naturals rics en antioxidants que entre altres ajuden a cuidar la pell, cabell, ungles, etc… força castigats durant l’estiu. Prendre el sol ens beneficia en la síntesi de vitamina D, però cal ser cautelós. Les lesions a la pell no només apareixen quan ens exposem excessivament als rajos solars, aquests també hi són presents en els dies ennuvolats o frescos inclús quan no hi ha sol es reflecteixen a l’aigua, arena o ciment. Juntament amb la fruita, els nostres aliats per protegir-nos seran les ulleres de sol, fotoprotectors, els barrets, les gorres i l’ombra!

4. Mou-te i repara: Encara que les altes temperatures a vegades no siguin les més favorables, tracta de trobar el moment adequat per fer activitats que et resultin agradables. La pràctica esportiva és un pilar fonamental dels bons hàbits i entre els seus beneficis, destaca la regulació del trànsit intestinal, que, juntament amb la ingesta d’aigua i el consum de fibra per exemple de la fruita, ajuda a prevenir l’estrenyiment, el company habitual durant les vacances i els viatges. A més mantenir-se actiu incideix positivament en tenir un descans reparador. Practicar exercici físic regular no sal ajuda a nivell físic sinó també mental. La ciència ha demostrat que l’exercici aeròbic d’intensitat moderada, ajuda a disminuir el temps que tardem a quedar-nos adormits, redueix els despertars nocturns i millorar la qualitat de la son. Per garantir-ho a més cal disminuir l’ús de pantalles i la llum blava abans de dormir així com respectar els horaris habituals i intentar mantenir un patró de son saludable, és important respectar les hores de son així com anar a dormir i aixecar-se al voltant de la mateixa hora, inclús els caps de setmana.

Recorda que en temps de vacances, la prevenció és l’única que no pot baixar la “guàrdia”

 

Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: Ariadna Güil (Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna) 

 

 Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida