fbpx
 

Consells per saber triar la fruita quan vasa a comprar

Consells per saber triar la fruita quan vasa a comprar

Quan anem a comprar i arribem a la secció de les fruites se’ns planteja tot un repte per garantir una bona tria. Ens solem plantejar les següents preguntes… estarà bona?, serà dolça?, aguantarà més si la deixo a la nevera?. La fruita no és una ciència exacta, però cal saber que se sol collir en el seu moment òptim de maduració fisiològica, és a dir quan els paràmetres de qualitat són els adients. És veritat que això no sempre compleix amb les nostres expectatives de consum però, seguir els següents consells t’ajudarà a distingir les fruites que són més adients per fer una excel·lent compra.

El cervell processa tota la informació recollida per la vista, l’olfacte i el tacte instantàniament i ho associa amb experiències passades emmagatzemades a la memòria. La percepció del sabor, aroma i textura que es produeix en ingerir, és l’avaluació final on es confirmen les sensacions percebudes al moment de la compra, aquesta etapa és la que genera fidelitat. Les fruites fresques són consumides principalment pel seu valor nutritiu, però també per la varietat de formes, colors i sabors que les fan atractives per a la preparació de receptes.

La clau està en mirar, olorar i tocar (amb guants per garantir una bona seguretat alimentària) i assegurar-se de que la fruita compleix una sèrie de característiques detallades a continuació.

  • Aparença exterior: El color és un dels primers indicadors de maduresa i frescor. Busca colors intensos, vibrants i uniformes, propis de cada varietat. Per exemple, els préssecs han de tenir un color groc-taronja amb matisos vermells, mentre que les pomes han de ser de colors vius com el vermell, verd o groc, depenent de la varietat. Les peres son de color verd suau com passa a la pera blanquilla, amb taques marrons (russeting) característic de la pera conference, inclús amb galtes rosades com es el cas de la pera llimonera. La forma de la fruita ha de ser uniforme i simètrica, cal evita fruites amb deformitats importants, ja que poden indicar problemes durant el creixement. A més la pell ha d’estar llisa i lliure de cops, taques fosques o àrees toves. Les petites imperfeccions superficials no afecten el sabor, però les taques grans i fosques poden ser signes de danys o avisar d’una imminent maduració.
  • Fermesa i textura: Les fruites d’os han de cedir lleugerament quan es pressionen amb suavitat. Si estan massa dures, és probable que no estiguin madures i si estan massa toves, poden estar molt madures. En canvi, les fruites de llavor com les pomes i les peres han de ser fermes al tacte. No obstant si t’agrada la fruita més madura pots deixar-la sobre el marbre de la cuina en una fruitera 2 o 3 dies i en res aquesta fruita es trobarà en el moment òptim de maduració de consum que busques. Quan la fruita comença a tenir un aspecte de pell arrugada és que es comença a deshidratar, però això no afecta a la seva seguretat alimentària.
  • Aroma: Cada aliment té aromes diferents i cada aroma està format de moltes molècules volàtils diverses. Les fruites poden emetre centenars de molècules volàtils encara que sol unes quantes creen l’element dominant de l’aroma. Les fruites han de desprendre un aroma dolç quan estan madures. Si no fan olor és probable que no estiguin madures. La fruita de llavor, en canvi, han de tenir un aroma fresc.
  • Pes: El pes de la fruita va estretament lligat amb la quantitat d’aigua i per tant de suc que te una fruita, si t’agrada que la fruita sigui sucosa, has de tenir en compte el pes de les peces de fruita en el moment de triar-les.

 

Seleccionar fruites de qualitat és una habilitat que es perfecciona amb el temps i la pràctica. No deixis de fixar-te en els aspectes importants que t’hem explicat, així com en la informació bàsica que proporcionen els cartells, per saber precisament i entre altres l’origen. Gaudeix de fruites fresques, nutritives, delicioses i d’aquí en cada temporada.

 

Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: Ariadna Güil (Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna) 

 

 



Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida