24 maig Dansa, la pràctica esportiva amb més ritme
A finals del passat mes d’abril es va celebrar el dia mundial de la dansa concretament el dia 29 i encara que no a tothom li entusiasma fer esport, una cosa sí que és certa i és que per salut a tots ens convé mantenir-nos actius, cosa que fem de manera innata des que som nadons i ens trobem al ventre matern, ens movem al ritme de la música, això significa que l’instint natural ens empeny a fer-ho. Hi ha qui surt a córrer o es desplaça en bicicleta, d’altres van a nedar, inclús hi ha qui practica algun esport en concret diversos cops a la setmana, però també hi ha qui es decanta per ballar. La dansa és una activitat física interessant alternativa al gimnàs que es pot practicar a qualsevol edat i pràcticament a tot arreu, i a més és una divertida i saludable manera de mantenir-se en forma.
Dansa pel benestar del cos
La dansa es defineix com moviments corporals rítmics que segueixen un patró, van generalment acompanyats per música i la seva finalitat és comunicar o expressar mitjançant el moviment gràcies al fet que el cos pot realitzar diferents accions corporals com girar, doblegar-se, estirar-se o saltar. Existeixen múltiples disciplines que s’engloben dins del terme genèric de dansa (ballet clàssic, neoclàssic, modern, flamenc, jazz, hip-hop, contemporani, claqué, flamenc, balls de saló, cabaret, pole dace… entre moltes altres) però totes en la seva mesura ajuden a connectar amb un mateix, ja que a mesura que van fluint els moviments, van aflorant emocions, facilitant-ne l’expressió, però també l’espontaneïtat i la creativitat.
Ballar ens fa feliç
Encara que hi ha moltes disciplines de ball el que està clar és que totes elles estan relacionades amb la sensació de felicitat. Diversos estudis refereixen que quan una persona balla allibera endorfines al cervell que actuen com neurotransmissors, és a dir es redueixen els nivells de dopamina i augmenta els de serotonina, el principal neurotransmissor relacionat amb l’estat d’ànim i sensació de benestar o dit d’una altra manera l’hormona de la felicitat i per tant està estretament relacionada amb la resposta emocional de plaer. En conseqüència, ballar no sol implica ser una activitat lúdica sinó que també té a veure amb una qüestió química que activa els centres del plaer. Tanmateix, ballar proporciona múltiples beneficis per a la salut que estan relacionats amb la prevenció, la millora de la condició física i el benestar en general.
Beneficis físics:
- Promou el control i la consciència de propi cos
- Atorga una postura corporal ferma i elegant
- Millora la flexibilitat dels lligaments i de les articulacions
- Enforteix la musculatura corporal
- Ajuda a desenvolupar la coordinació motriu i d’equilibri
- Aporta agilitat als moviments
- Intervé en el desenvolupament del ritme
- Ajuda en la memòria corporal i visual
- Augmenta la resistència física
Beneficis psicològics:
- Ajuda a descobrir el potencial físic i artístic individual
- Estimula la confiança en un mateix
- Aporta comprensió del sistema de treball en grup
- Ajuda a superar la timidesa i a establir noves relacions
- Inculca el valor de la disciplina i organització
- Desenvolupa la concentració
- Fomenta la creativitat
- Ajuda a expressar i canalitzar les emocions
I és que encara que ballar ens agrada pràcticament a tots i en més d’una ocasió tothom ho ha posat en practica, per qui no s’hi ha dedicat des de petit/a, es considera més com una afició per fer quan surts amb amics així com per celebrar alguna festivitat o esdeveniment que com una pràctica esportiva més, comparable amb qualsevol activitat física que puguis posar en pràctica regularment durant la setmana. Possiblement per això, pels valors que ensenya, pel que ens fa sentir o pels beneficis que aporta ballar ja fa un temps que la dansa s’apropa cada cop més a la població en general.
Si t’atreu la dansa, però et sembla massa exigent, pensa que ballar és el llenguatge internacional, hi ha un ball ideal per cada tipus de persona i això no és casualitat, els tipus de ball existeixen i s’han anat creant conforme la personalitat de les persones es definia, agrupant-los així en perfils similars. Tria i practica la disciplina que millor et representi, t’ajudarà a treure el teu costat més artístic, a desinhibir-te, a expressar les emocions, a deixar la rigidesa i alliberar així l’estrès de la jornada, fent que aquest benestar es reflecteixi no sol en el teu cos i postura sinó també a la teva actitud.
? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission
Contingut: Ariadna Güil (Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna) i Eduard Pavón (Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport)