fbpx
 

El Batchcooking, cuina un dia i guanya temps la resta de la setmana

El Batchcooking, cuina un dia i guanya temps la resta de la setmana

És possible estalviar temps i menjar saludable? La resposta és, si, gràcies a la planificació. Existeix una tècnica anomenada “Batch cooking” que tot hi que sona molt moderna, en realitat moltes mares, padrines i possiblement besàvies ho han posat en pràctica sempre, ja que el seu concepte és cuinar un dia per poder disposar de més temps i menjar sa durant la setmana.

Que implica posar en pràctica aquest mètode?

Cal pensar amb antelació com serà el menú setmanal, quines receptes es prepararan per evitar la monotonia i adequar-lo tenint en compte els àpats que es fan fora de cas, com és el cas dels menjadors escolars o inclús també si algun d’aquests ha de ser de carmanyola. Això facilitarà la feina per fer la llista de la compra setmanal, comprar els aliments que necessites d’una tirada i s’evita el malbaratament alimentari.

Sabent que cal menjar variat i saludable diàriament, pensa en totes les tècniques culinàries que pots fer servir i a la vegada, elabora el menú distribuint els grups dels aliments, tenint en compte que bona part del plat, la meitat, ha de ser vegetal sigui en cru o cuit, i l’altra meitat s’ha de dividir en dos, una part en la qual s’han de contemplar els cereals preferiblement integrals o tubercles i en l’altra part els aliments proteics animals o vegetals com la carn, el peix, els ous, i els llegums.

Aquesta tècnica requereix temps, així que decideix quin dia de la setmana et vols passar una part del dia a la cuina, posa’t música, preparar recipients hermètics, fes lloc a la nevera o congelador, posa’t el davantal i a cuinar.

Ja tinc la planificació i la compra fetes, per on començo?

La clau està en dissenyar la cadena de producció, tenint en compte la coordinació i la higiene de l’espai i dels utensilis. Posa en marxa els 4 fogons, el forn i segueix aquests consells:

  1. En un fogó, prepara un brou de verdures o amb pollastre en una olla tradicional o a l’exprés. És un recurs perfecte per prendre sol o per afegir com a base d’altres receptes.
  2. En un altre fogó, cou els cereals integrals o tubercles, encara que hi ha bosses de tubercles que es poden coure en 7 minuts al microones. Després d’escórrer i deixar temperar, posar en recipients hermètics i guardar a la nevera per barrejar durant la setmana amb altres aliments o fer tot seguit la recepta completa.
  3. Mentrestant renta, talla i en el fogó restant cuina les verdures. Les pots fer saltejades al wok, en sofregit com la samfaina, a la planxa, a la graella, al vapor o al microones… i altres les pots coure al forn com l’escalivat. També pots rentar i tallar hortalisses i deixar-les submergides en aigua en recipients hermètics fins a utilitzar-les, com per exemple els bastons de pastanaga.
  4. La carn, el peix i els ous, es poden deixar cuits o es poden preparar al moment en funció de la preparació que vulguis fer. Pots preparar la salesa bolonyesa (carn picada amb sofregit de ceba, pastanaga i tomàquet) i deixar-la a la nevera en un pot de vidre. També pots deixar cuits uns quants ous durs inclús pots preparar i congelar hamburgueses de peix casolanes.
  5. Els llegums els pots comprar ja cuits, neteja’ls fins que no treguin bromera i fes hummus, fica’l en un recipient amb una mica de fil transparent per sobre “en viu”, és a dir que toqui a l’hummus (evitarem que es faci una crosta), tapa’l hermèticament i reserva’l a la nevera. El dia que el vulguis menjar, recorda que tens bastons d’hortalisses a la nevera ja tallats.
  6. Etiqueta els envasos si els has de deixar al congelador, posa la data d’elaboració per evitar que es quedin al fons del congelador sense saber que hi ha o des de quan està.

Ja ho veus la planificació és la millor manera d’optimitzar el temps a la cuina. Si t’agrada menjar bé i no vols caure en la compra de precuinats, dedica part d’un dia a preparar els teus àpats, els gaudiràs més i estaràs cuidant la teva salut.

 

? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: @Ariadna Güil. Dietista-Nutricionista

 

 

 



Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida