20 gen. El Batchcooking, cuina un dia i guanya temps la resta de la setmana
És possible estalviar temps i menjar saludable? La resposta és, si, gràcies a la planificació. Existeix una tècnica anomenada “Batch cooking” que tot hi que sona molt moderna, en realitat moltes mares, padrines i possiblement besàvies ho han posat en pràctica sempre, ja que el seu concepte és cuinar un dia per poder disposar de més temps i menjar sa durant la setmana.
Que implica posar en pràctica aquest mètode?
Cal pensar amb antelació com serà el menú setmanal, quines receptes es prepararan per evitar la monotonia i adequar-lo tenint en compte els àpats que es fan fora de cas, com és el cas dels menjadors escolars o inclús també si algun d’aquests ha de ser de carmanyola. Això facilitarà la feina per fer la llista de la compra setmanal, comprar els aliments que necessites d’una tirada i s’evita el malbaratament alimentari.
Sabent que cal menjar variat i saludable diàriament, pensa en totes les tècniques culinàries que pots fer servir i a la vegada, elabora el menú distribuint els grups dels aliments, tenint en compte que bona part del plat, la meitat, ha de ser vegetal sigui en cru o cuit, i l’altra meitat s’ha de dividir en dos, una part en la qual s’han de contemplar els cereals preferiblement integrals o tubercles i en l’altra part els aliments proteics animals o vegetals com la carn, el peix, els ous, i els llegums.
Aquesta tècnica requereix temps, així que decideix quin dia de la setmana et vols passar una part del dia a la cuina, posa’t música, preparar recipients hermètics, fes lloc a la nevera o congelador, posa’t el davantal i a cuinar.
Ja tinc la planificació i la compra fetes, per on començo?
La clau està en dissenyar la cadena de producció, tenint en compte la coordinació i la higiene de l’espai i dels utensilis. Posa en marxa els 4 fogons, el forn i segueix aquests consells:
- En un fogó, prepara un brou de verdures o amb pollastre en una olla tradicional o a l’exprés. És un recurs perfecte per prendre sol o per afegir com a base d’altres receptes.
- En un altre fogó, cou els cereals integrals o tubercles, encara que hi ha bosses de tubercles que es poden coure en 7 minuts al microones. Després d’escórrer i deixar temperar, posar en recipients hermètics i guardar a la nevera per barrejar durant la setmana amb altres aliments o fer tot seguit la recepta completa.
- Mentrestant renta, talla i en el fogó restant cuina les verdures. Les pots fer saltejades al wok, en sofregit com la samfaina, a la planxa, a la graella, al vapor o al microones… i altres les pots coure al forn com l’escalivat. També pots rentar i tallar hortalisses i deixar-les submergides en aigua en recipients hermètics fins a utilitzar-les, com per exemple els bastons de pastanaga.
- La carn, el peix i els ous, es poden deixar cuits o es poden preparar al moment en funció de la preparació que vulguis fer. Pots preparar la salesa bolonyesa (carn picada amb sofregit de ceba, pastanaga i tomàquet) i deixar-la a la nevera en un pot de vidre. També pots deixar cuits uns quants ous durs inclús pots preparar i congelar hamburgueses de peix casolanes.
- Els llegums els pots comprar ja cuits, neteja’ls fins que no treguin bromera i fes hummus, fica’l en un recipient amb una mica de fil transparent per sobre “en viu”, és a dir que toqui a l’hummus (evitarem que es faci una crosta), tapa’l hermèticament i reserva’l a la nevera. El dia que el vulguis menjar, recorda que tens bastons d’hortalisses a la nevera ja tallats.
- Etiqueta els envasos si els has de deixar al congelador, posa la data d’elaboració per evitar que es quedin al fons del congelador sense saber que hi ha o des de quan està.
Ja ho veus la planificació és la millor manera d’optimitzar el temps a la cuina. Si t’agrada menjar bé i no vols caure en la compra de precuinats, dedica part d’un dia a preparar els teus àpats, els gaudiràs més i estaràs cuidant la teva salut.
? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission
Contingut: @Ariadna Güil. Dietista-Nutricionista