fbpx
 

Entrena la respiración

Entrena la respiración

La respiració és un dels eixos fonamental de la salut d’una persona i que per suposat atorga benestar, calma i sensació de pau, és a dir el nexe entre el cos i la ment, i un acte essencial per a la vida. Respirem de manera inconscient això fa que no li donem importància, però fer-ho bé i portar el ritme de la respiració, tant quan estem actius fent exercici, com quan estem relaxats, asseguts llegint, escoltat música o descansant, dependrà del nostre estat físic i mental.

Diversos estudis han demostrat que una correcta respiració ha de ser diafragmàtica. El diafragma és el múscul ubicat entre les cavitats toràciques i l’abdomen. Aquest quan es contrau expandeix el tòrax donant pas a l’entrada de l’aire als pulmons. En el procés d’inspiració de l’aire, l’oxigen entra en el nostre interior i es distribueix per totes les cèl·lules de l’organisme a través de la sang, d’aquesta manera els òrgans s’oxigenen i en exhalar, s’expulsa el diòxid de carboni cap a l’exterior. Quan respirem bé, tot funciona millor, afavorint la salut i la gestió emocional, saber controlar la respiració ens permetrà controlar l’estrès i mantenir la calma en situacions de dolor, pànic o crisis.

Vivim en una societat carregada de tensió, pressió, estrès, ansietat i que tot plegat juntament amb uns hàbits sedentaris, fan que molta gent respiri amb dificultat ocasionant pressió al pit o a l’estomac generat sensació de malestar inclús símptomes relacionats amb el tub digestiu com pot ser sensació d’ardor, gasos, o males digestions. Ningú ens ensenya a respirar, així que no sabem si una cosa tan senzilla i vital l’estem fem o no bé. La bona respiració es aquella en la que entra l’aire pel nas, va a l’abdomen, s’expandeix el pit i finalment es treu l’aire per la boca, aquesta es la respiració profunda, la qual ens permet mantenir-nos en calma, però hi ha vegades en les que aquesta respiració es veu limitada i forçada. Cansar-se molt al pujar les escoles, al caminar o inclús quan es parla és una senyal clara de que els pulmons no estan lo suficientment forts i treballen per sota de les seves possibilitats, és a dir a mig gas. Aquesta fatiga pot estar ocasionada entre altres factors per l’excés de pes, per malalties cròniques com l’asma o bé perquè ens trobem refredats o en un moment de màxima al·lèrgia estacional.

Per garantir una optima respiració i poder oxigenar l’organisme cal posar en forma els pulmons, la bona notícia és que es pot entrenar la respiració amb fàcils exercicis de meditació i observació que pots posar en pràctica inclús quan vas a caminar. L’exercici aeròbic ja és de per si un bo entrenament ja que millora la capacitat respiratòria. Al moure’t els músculs consumeixen energia, això fa que necessitem més oxigen, per tant respirem més ràpid i mobilitzem més aire, augmentant la capacitat ventilatòria.

Si a l’exercici aeròbic afegim exercicis específics, el benefici per als pulmons pot se millor com per exemple fent inspiracions lentes mantingudes. Pots començar fent aquest senzill exercici… dempeus, agafa l’aire fortament pel nas, aguanta la respiració tres segons i exhala amb la boca oberta, com si anessis a entelar un mirall realitzant pressió a l’estómac, tractant d’expulsar tot l’aire possible.

Els exercicis no poden revertir el dany pulmonar, però poden ajudar una persona a utilitzar els seus pulmons a la seva màxima capacitat. Existeixen altres maneres de millorar i preservar la salut pulmonar, com evitar fumar, prendre suficient aigua, mantenir-se actiu físicament i seguir una alimentació saludable per mantenir un pes corporal adequat i estable. Si una persona té símptomes d’una mala salut pulmonar, com a dificultat per a respirar durant les activitats diàries, dolor en respirar o tos que no desapareix, hauria de comunicar-se amb un metge. Com més ràpid rebi una persona el tractament per a qualsevol problema pulmonar, millor serà el resultat.

 

? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: @Ariadna Güil. Dietista-Nutricionista- Eduard Pavón (Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport)

 

 

 



Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida