17 jul. Estratègies per menjar més fruita a l’estiu
Menjar fruita és una de les estratègies més gustoses i saludables que es pot posar en pràctica durant tot l’any, encara que l’estiu és l’estació en què els lineals de les fruiteries s’omplen de colors vius que criden l’atenció dels consumidors. Malgrat això, no a tothom obren la gana de la mateixa manera, ja que, encara que les enquestes de salut indiquen que ha augmentat el consum d’aquest grup d’aliments, encara hi ha una bona part de la població que quasi no en menja i, per tant, no arriba als mínims diaris establerts per l’Organització Mundial de la Salut. A continuació t’expliquem senzilles estratègies per menjar més fruita durant la temporada més calorosa de l’any.
L’estiu és l’estació juntament amb la primavera, més agraïda pel que fa al consum de fruita, per la varietat de fruita disponible, per la dolçor que les caracteritza i perquè solen tenir una proporció més elevada d’aigua per mantenir la hidratació. El consum de vitamines, minerals, compostos fitoquímics i fibra entre altres components, provinent de la fruita, proporciona nombrosos avantatges per a la salut. Precisament per això les guies alimentàries situen a la fruita en la categoria d’aliments de consum diari i de les que cal consumir un mínim de tres racions. Una ració de fruita pot variar entre 1 peça mitjana en el cas de la pera, poma, préssec, taronja, plàtan…), 1 o 2 tallades mitjanes de meló o síndria, 2 o 3 peces mitjanes d’albercocs, prunes, figues, nespres o mandarines, un bol amb 8-10 maduixes o 10-15 cireres o grans de raïm així com mores, gerds o nabius.
La forma més senzilla per aconseguir que es consumeixi un mínim de 3 racions de fruita al dia es incloure-les als àpats principals, per postres, o com a snack per menjar entre hores. Es pot fer sense pell o amb la pell ben neta, opció molt interessant, ja que d’aquesta manera ens beneficiem de la fibra, un component dietètic que no es pot digerir ni absorbir i que ajuda a (regular el trànsit intestinal, evita l’estrenyiment, incrementa la sensació de sacietat, ajuda a millorar la composició bacteriana i regula els nivells de glucosa en sang així com els nivells de colesterol en sang entre altres). Gràcies a la seva versatilitat el consum de fruita pot anar més enllà d’aquestes recomanacions, i es pot preparar:
– Trossejada fent múltiples combinacions tipus macedònia.
– Infusionada en l’aigua per donar gust diferent a la beguda.
– Batuda amb altres ingredients com la llet, iogurt o gelatina neutra.
– Xafada i barrejada amb espècies per fer melmelada natural.
– Sucada amb xocolata del 90% desfeta o cremes de fruits secs 100%.
– Laminada en amanides fresques, torrades o pizzes dolces i salades.
– Per acompanyar plats principals de carn, peix, llegums o pasta.
– En crema, freda com un gaspatxo o calenta com una “vichyssoise”.
– En compota (aigua i fruita) barrejada amb espècies per endolcir un iogurt.
– Gelada per fer granissats, sorbets o gelats cremosos o de pal.
– Per endolcir receptes dolces com els pastissos, pancakes, galetes…
– Etc.
A més hi ha altres estratègies senzilles per facilitar el consum si ets una persona a qui li agrada la fruita, però li costa menjar-ne per mandra. Procura tenir sempre a la vista una fruitera o plat amb fruita fresca, sigui a la taula o al marbre de la cuina, guarda a la nevera recipients hermètics amb fruita tallada o en gallons, recorda que hi ha fruites que s’oxiden de pressa, però n’hi ha que no, emporta’t fruita a la bossa o motxilla de la feina, és una bona manera d’evitar caure en la temptació d’un snack dolç salat quan tens una mica gana.
Sigui com sigui, troba o descobreix quina és la teva manera preferida per menjar aquest saludable aliment, però menja fruita. És una recomanació que garanteix salut!
Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission
Contingut: Ariadna Güil (Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna)