fbpx
 

La pera i la seva versatilitat a la cuina

La pera i la seva versatilitat a la cuina

La Pera de Lleida, amb Denominació d’Origen Protegida (DOP), és un dels tresors fruiters de Catalunya. Aquesta pera no sols destaca per la seva qualitat i sabor, sinó també per la seva versatilitat en la cuina. En aquest article, explorarem les característiques que fan única a la DOP Pera de Lleida i com pots incorporar-la en una varietat de plats sorprenents tant dolços com salats.

La DOP Pera de Lleida comprèn diverses varietats de peres conreades a la regió de Lleida, on el clima i les condicions del sòl són ideals per a la producció de peres d’alta qualitat. Les varietats principals inclouen la Blanquilla, Llimonera i Conference. Cadascuna d’aquestes varietats té les seves pròpies característiques, però totes comparteixen la frescor, suculència i un equilibri perfecte entre dolçor i acidesa.

1. Blanquilla: Coneguda també com a pera d’aigua, és petita, de pell fina i color verd clar que pot tornar-se groguenc en madurar. És molt sucosa i té un sabor suau i dolç.
2. Llimonera: De grandària mitjana, pell verda que vira a groguenca i amb un sabor refrescant i lleugerament àcid.
3. Conference: Allargada i culona, de pell verda amb taques marrons (russeting), és molt dolça i té una textura ferma però sucosa.

Les peres de Lleida no sols són delicioses, sinó que també són molt saludables i versàtils a la cuina, això fa que es puguin utilitzar com a ingredient en una àmplia gamma de receptes, tant dolces com salades. La pera és una fruita que pot maridar molt bé amb una varietat de sabors, apunta’t les següents combinacions.
Formatge: La pera combina especialment bé amb formatges suaus i cremosos com el formatge brie, el formatge de cabra o el formatge blau. La dolçor de la pera contrasta amb la salinitat d’aquests formatges.
Fruita seca: La fruita seca com les nous, les ametlles i les avellanes complementen el sabor i la textura de la pera. Poden ser afegits a amanides, postres o fins i tot servits juntament en una taula de formatges.
Vi: La pera pot maridar bé amb vins blancs secs o lleugerament dolços, així com amb alguns vins espumosos que realcen el sabor de la pera.
Carns: La pera també pot ser utilitzada com un acompanyament deliciós per a carns rostides o a la graella, especialment porc o ànec. La seva frescor i dolçor natural complementa la riquesa d’aquestes carns.
Espècies: Les espècies com la canyella, vainilla, gingebre o el cardamom potencien i eleven el sabor de la pera en postres i plats cuits.
Xocolata: La combinació de pera i xocolata és clàssica i deliciosa. La dolçor i la suavitat de la pera s’equilibren perfectament amb el delicat sabor de la xocolata fosca.
Amanides: La pera pot agregar un toc dolç i refrescant a les amanides, especialment quan es combina amb ingredients com a espinacs, ruca, formatge feta i vinagretes a base de mel o balsàmic.

Aquestes són només algunes idees, però la versatilitat de la pera significa que pot ser aparellada amb una àmplia gamma d’ingredients i sabors, tant dolços com salats. Experimenta i descobreix les teves combinacions preferides. En apartar receptes de la nostra web trobaràs una infinitat de propostes que el faran la boca aigua.

 

Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: Ariadna Güil (Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna) 

 

 Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida