fbpx
 

Mirant cap al futur amb bons propòsits

Mirant cap al futur amb bons propòsits

El 2020 arribava vestit de festa i encetava així un calendari ple d’il·lusió, reptes personals, projectes professionals i una infinitat de bons propòsits per complir… i de cop i volta sense esperar-ho i com si un gerro d’aigua freda ens hagués caigut a sobre, tot es va aturar i així ho vam haver d’acceptar. La incertesa ha estat el nostre “modus vivendi” juntament amb emocions i sentiments amb els quals hem après a conviure i sortejar com si d’una muntanya russa es tractés. Però si alguna cosa positiva podem treure d’aquest 2020 és que també ha esdevingut l’any de treure forces d’on no n’hi ha i de valorar el que tenim, perquè quan enyores una cosa després la valores més. Per la majoria, la darrera setmana de desembre és per excel·lència la setmana de la reflexió, de deixar enrere les males vivències i apostar per un any nou ple d’esperança i aquest any encara amb més motiu.

La tradició dels bons propòsits:

La paraula propòsit deriva del llatí “propositum” que es refereix a la intenció i determinació de fer alguna cosa, és a dir es tracta d’un objectiu o una meta que ens proposem aconseguir. Si pensem en els propòsits que ens fixem per començar amb bon peu any rere any, sempre van relacionats amb la recerca de la felicitat i el benestar físic. Moltes vegades per no dir la majoria, són llistes infinites amb metes massa genèriques i poc realistes que fan que al poc de començar s’abandonin. També a vegades solem tenir uns propòsits rígids i estrictes per satisfer les expectatives que tenen els altres de nosaltres i que ens allunyen del que volem realment aconseguir. Per plantejar-te els propòsits del 2021 que ja arriba, cal que tinguis en compte que els objectius han de ser: específics, mesurables, assolibles, realistes i pensar en el temps, és a dir a curt o mitjà termini.

Si encara no ho has fet és moment de parar i tenir una conversa honesta amb tu mateix/a per esbrinar quin és el teu motor, amb quines coses gaudeixes, que o qui et fa feliç i amb què et sents autorealitzat/da.

Propòsits per al 2021:

La meva proposta és que et prioritzis, i dins d’aquest gran propòsit que facis accions que vetllin pel teu benestar i cuidin la teva salut, com:

  • Aprendre a planificar els àpats per evitar improvisacions que no siguin saludables.
  • Ser conscient, flexible i tenir una bona relació amb l’alimentació. No et prohibeixis, no et limitis, no et castiguis i gaudeix del que t’agrada sempre que l’ocasió ho mereixi.
  • Mantenir-se actiu en la pràctica diària com anar caminant als llocs, pujar i baixar escales i també buscar activitats de lleure que et motivin, ja sigui el ball, la bicicleta o el gimnàs.
  • Treballar la productivitat i establir una rutina diària per gestionar les tasques laborals, socials o de la llar, atorgant prioritat a les coses importants, sent conscients, però, que no podem estar sempre al 100% i que també està bé “no fer res, sense sentir culpabilitat”.
  • Descansar mínim 7-8 hores al dia per renovar l’energia i tenir més bon humor.
  • Tenir l’esperit d’aprendre cada dia ja que mai és tard per saber més sobre el que desconeixes. És una manera de potenciar les habilitats i l’autoestima.
  • Ser agraït amb el que un té per disminuir l’ansietat, l’estrès i tenir una actitud positiva.
  • Escoltar i empatitzar amb les emocions dels altres, no jutjar ni donar consells si no ens els demanen.
  • Desconnectar del món online i utilitzar el temps offline per re-connectar amb les teves aficions i treballar la creativitat: llegir, cosir, pintar, meditar, escriure, ballar, cuinar…
  • Deixar de postergar i fer!

 

El meu gran aprenentatge d’aquest any 2020, que ja acaba, ha estat apreciar la salut i agrair la vida. Per un 2021 ple d’esperança.

 

? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: @Ariadna Güil. Dietista-Nutricionista

 

 

 Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida