fbpx
 

Mites i errors de la pràctica esportiva

Mites i errors de la pràctica esportiva

Tot i que la pràctica esportiva ha augmentat en els darrers anys, encara es troben molt extenses i acceptades dins de la “saviesa popular”, múltiples creences que destorben, inclús poden perjudicar en la pràctica d’activitat física, ja que, aquesta es pot estar executant de manera incorrecta. S’ha de tenir clar, que un bon hàbit d’exercici físic ha d’estar adequat a les característiques de cada persona i sota la supervisió d’un professional, aquesta serà la base. Per aquest motiu a continuació deixarem en evidència sis dels mites que giren al voltant de la pràctica esportiva.

 

Quan suem perdem pes i calories.

Si ens centrem únicament en l’esmena, no estaríem caient en un error, atès que és cert que quan suem, perdem pes. És a dir, en un exercici aeròbic d’intensitat moderada, d’un parell d’hores de durada, es poden arribar a perdre fins a 2 litres de suor i, per tant, si ens peséssim, pesaríem menys. Possiblement per això hi ha persones que per aquesta creença fan exercici amb roba gruixuda, amb faixes abdominals, en hores amb temperatures molt altes inclús dins de la sauna. Però si utilitzem la lògica, segons la Reial Acadèmia Espanyola, la suor és un líquid que segreguen les glàndules sudorípares de la pell i la seva composició és majoritàriament aigua, i la resta són sals minerals, urea, aminoàcids i altres substàncies inorgàniques. Tenint en compte que la suor és el mecanisme de refrigeració de l’organisme, el que segrega el cos durant la pràctica esportiva és líquid i no greix, el fet de suar no té cap efecte per eliminar calories. Quan bevem, ens rehidratem i recuperem aquest pes perdut.

 

Beure aigua durant la pràctica d’activitat física provoca “flato”.

Un dels mites relacionats amb el consum d’aigua és el que assegura que genera “flato” i aquest porta de cap als científics, ja que encara es desconeixen les seves causes exactes. La teoria més acceptada és que es produeix per una falta de coordinació dels músculs respiratoris, a la zona del diafragma quan es realitza algun tipus d’esforç físic i que incapacita temporalment la pràctica esportiva. En qualsevol cas, res té a veure amb l’aigua, de fet, hidratar-se és fonamental durant l’activitat física. Es recomana beure petites quantitats en curts intervals de temps, ja que fer-ho en grans quantitats abans d’un entrenament podria ocasionar malestar i fer-nos sentir pesats.

 

Les “agulletes” marxen amb més exercici o bevent aigua amb sucre.

Fals. Les denominades “agulletes” apareixen quan sotmetem als nostres músculs a un sobreesforç al qual no estan acostumats, generant microtrencaments de fibres musculars. Dir que les “agulletes” marxen practicant més esport en els dies posteriors no és del tot correcte. Hem de saber interpretar els senyals del nostre cos i reduir la intensitat de l’entrenament perquè tingui temps a recuperar-se. No s’ha de tornar ràpidament a la càrrega ni tampoc deixar de fer exercici, sinó que es recomana realitzar exercicis de baixa o moderada intensitat. De la mateixa manera fer creure que les “agulletes” desapareixen bevent aigua amb sucre és dels mites més estesos, de fet la seva recomanació no serviria per a res.

 

El millor moment per fer exercici és al matí.

Ens trobem davant d’una veritat a mitges, hi ha qui diu que s’ha d’entrenar al matí i altres diuen que ha de ser a la tarda, però el moment òptim per a fer exercici és aquell que funcioni millor per a cadascú. El més important és que es pugui realitzar de manera conscient i es faci mantingut en el temps, per convertir-se en un hàbit. És indiferent el moment del dia, sigui matí, tarda o nit, hi ha pros i contres per a qualsevol moment que es triï. El matí sembla una bona hora per a fer exercici (probablement perquè és una manera de rendibilitzar el dia), però depèn del rellotge biològic de cada persona, aquest és el que està relacionat amb les fases de llum i foscor, amb les estacions de l’any i amb les característiques de cadascú.

 

Per perdre pes, el millor que puc fer és començar a córrer.

Fals. Córrer és una activitat saludable, però a la vegada és exigent per les articulacions i el sistema cardiopulmonar. Per una persona que pràcticament mai ha fet activitat física i que tingui excés de pes… començar a exercitar-se amb carrera, pot sobrecarregar massa les articulacions (segurament ja afectades pel mateix pes) i anar molt forçat en les respiracions apareixent la fatiga molt aviat. De manera que, pot ser més recomanable començar per activitats que impliqui menys impacte com nedar, fer bicicleta o el·líptica, per establir una rutina i més endavant a mesura que augmenti la confiança, millori la capacitat respiratòria, la mobilitat (per la pèrdua de pes i l’augment de musculatura) serà quan es podran incorporar altres disciplines  que agradin i siguin motivadores com pot ser córrer.

 

El treball de cardio és millor que el de força si vols perdre pes.

Durant molts anys, aixecar peses s’ha relacionat amb el món del culturisme, actualment ha quedat demostrat que l’entrenament de força utilitzant (manuelles, el cos, bandes elàstiques, cintes de suspensió, pilotes medicinals o lastres) és beneficiosos no solament per treballar els músculs, sinó també per millora la salut cardiopulmonar, l’estat dels tendons, lligaments i articulacions, la postura, l’equilibri, la coordinació, inclús va lligat amb la pèrdua de pes. Això és així perquè després de l’entrenament se continuen cremant calories fet que fa que és pugui arribar a augmentat el metabolisme.

 

En conclusió per tenir un estil de vida actiu i saludable caldrà tenir en compte sempre 4 pilars bàsics: fer exercici aeròbic, fer exercici de força, portar una alimentació sana, variada i equilibrada i també tenir un bon i reparador descans. Recorda que el secret d’avançar és començar (Mark Twain).

 

? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: Ariadna Güil (Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna) i Eduard Pavón (Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport)

 

 

 



Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida