fbpx
 

Nodreix i preparar la pell per als primers rajos de sol

Nodreix i preparar la pell per als primers rajos de sol

L’exposició solar moderada té diversos beneficis per a la salut, un dels principals és la síntesi de vitamina D, essencial per absorbir el calci i millorar la salut dental, de la pell, de les ungles i dels ossos. Un altre aspecte a tenir en compte és que la llum solar estimula l’alliberació d’endorfines i serotonina, l’hormona de la felicitat, un químic natural que ens fa senti bé, reduint els símptomes d’estrès, ansietat o depressió. I finalment, però no per això menys important, l’exposició al solar exerceix un paper important en la regulació del nostre rellotge intern, un ritme circadiari saludable promou una major energia durant el dia i un descans més reparador durant la nit. No obstant això, la pell es pot veure afectada si l’exposició no es cuida i controla convertint els beneficis en envelliment i risc de patir greus malalties. A continuació t’expliquem com cuidar la pell des de l’interior.

La pell és l’òrgan més gran del cos, és molt sensible i es tracta de la nostra principal barrera protectora, s’ha de cuidar per fora, però també des de dins, ja que la seva funció principal és la de protecció. A banda de la rutina cosmètica és recomanable tenir una bona hidratació, ja que l’aigua representa un 70% de la composició de la pell. Una alimentació nutritiva s’ha vist que impacta tant en l’aspecte com en la salut de la pell, per la qual cosa es pot afirmar que la salut de la pell radica en el que ingerim.

És important saber que la pell es nodreix des de dins i que una inadequada alimentació es reflectirà en l’estat d’aquesta. La pell és un òrgan interconnectat amb tot el cos, per això si tenim males digestions, un desequilibri en la microbiota o alguna malaltia per exemple hepàtica, la pell ens ho farà saber. Tot i que cal seguir una alimentació saludable els experts reconeixen que hi ha una sèrie de nutrients imprescindibles per tenir una pell sana. Les vitamines A, E, C, biotina, així com els àcids grassos tenen propietats saludables autoritzades per la Comissió Europea pel seu paper en la producció de compostos essencials per la seva estructura i funció.

1. Vitamina C: És essencial per a la síntesi de col·lagen, una proteïna que proporciona estructura i elasticitat a la pell. A més per la seva acció antioxidant protegeix la pell del mal causat pels radicals lliures, que poden accelerar l’envelliment cutani. Aliments que en contenen: Fruites cítriques (com les taronges, llimones o mandarines), també les maduixes, el kiwi, la papaia i hortalisses com el pebrot vermell, pebrot verd o bròcoli.

2. Vitamina E: Substància que manté la pell hidratada, millorant la textura i aparença, a més el caràcter antioxidant d’aquesta vitamina, ajuda a protegir les cèl·lules de la pell contra el mal oxidatiu. Aliments que en contenen: Fruits secs com les ametlles o les avellanes, llavors tipus les de gira-sol o l’oli d’oliva entre altres.

3. Àcids grassos omega-3: Redueixen la inflamació del cos i de la pell, a més ajuden a mantenir la barrera lipídica de la pell, la qual cosa evita la deshidratació. Aliments que en contenen: Peix blau com el salmó, el bonítol, les sardines o el verat, les llavors com el lli o els fruits secs com les nous.

4. Vitamina A: Substància que promou la renovació cel·lular, per la seva acció antioxidant protegeix dels danys ocasionats pels radicals lliures. Aliments que en contenen: La pastanaga, carabassa, els moniatos, espinacs o la col kale entre altre.

5. Biotina: També coneguda com a vitamina B7, és un nutrient essencial que juga un paper crucial en la salut de la pell, cabell i ungles. Aliments que en contenen: Els cereals integrals, ous, salmó, sardines, llegums com els pèsols, llenties o cigrons, espinacs, bròcoli, plàtan, alvocat, fruits secs i llavors … Però una bona a part de la biotina que el nostre cos utilitza es produeix per la microbiota.

6. Zinc: Mineral crucial per a la cicatrització de les ferides i la reparació tissular així com ajuda en la regulació de “sebo” cutani. Aliments que en contenen: Aliments proteics com la carn vermella, el marisc o els llegums com els cigrons o les llenties, fruits secs, llavors de carabassa o làctics.

7. Seleni: Micronutrient que ajuda a protegir la pell contra el dany cel·lular, millorant l’elasticitat de la pell. Aliments que en contenen: Les nous de brasil, marisc, ou, llavors o espinacs.

Incorporar aliments com la DOP Pera de Lleida, fruites variades i verdures riques en vitamines C i E, àcids grassos omega-3, i altres antioxidants pot marcar una gran diferència en la salut de la teva pell durant els mesos d’estiu. Recorda sempre complementar una bona alimentació amb l’ús adequat de protector solar i una hidratació correcta per a obtenir els millors resultats i prevenir l’envelliment prematur.

 

Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: Ariadna Güil (Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna) 

 

 Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida