10 maig Ordena la nevera i optimitza la conservació d’aliments
Evitar el malbaratament alimentari és l’assignatura pendent a la majoria de llars. Cada any malauradament llancem a les escombraries aliments o bé productes alimentaris que es fan malbé o caduquen per falta de previsió, mala gestió a l’hora de fer la compra, falta d’ordre a la nevera i al rebost o inclús per males pràctiques a l’hora de conservar els aliments.
La nevera, més que un simple electrodomèstic:
La nevera pot ser el teu millor aliat per evitar precisament que els aliments comprats es facin malbé, això si, cal interioritzar i posar en pràctica unes senzilles normes de seguretat alimentaria. Hem de mantenir la nevera neta, en ordre i també respectar la temperatura de conservació de cada aliment. Com a norma general la seva temperatura hauria d’estar a 4ºC, però en funció de si està molt plena o mig buida, es pot ajustar la temperatura de 2ºC a 8ºC a més a cada aliment li correspon un lloc, encara que la majoria no ho té en compte i col·loca els aliments al primer lloc lliure que hi troba.
Com optimitzar la conservació dels aliments?
Per allargar la vida útil dels aliments que emmagatzemem a la nevera cal que els posem al lloc que els pertoca. Moltes vegades les baldes i calaixos ja estan retolats amb pictogrames que ens indiquen que s’hi ha de posar, però sovint aquest criteri va més amb la comoditat o l’aprofitament de l’espai que amb la seguretat alimentaria.
- La porta és la part menys freda i on hi ha més oscil·lació de temperatura, per la qual cosa no s’hi han de posar els aliments peribles. Hi col·locarem productes com la melmelada, les conserves, les salses comercials i les begudes en llauna o en ampolla. És un error habitual emmagatzemar-hi els ous, són molt sensibles als canvis de temperatura, i aquests s’han de posar en una altra part més estable de la nevera.
- La part superior i central és la més temperada, a dalt de tot hi hem de posar els ous, algunes conserves, etc… i en la part central és on hi van els productes que una vegada oberts s’han de conservar en fred com el formatge, la mantega o els postres làctics i també els plats cuinats o els sobrants, sempre en recipients hermètics.
- La part inferior és la més freda i és la zona perfecta per posar-hi els aliments frescos com la carn, el peix o els aliments que hem de descongelar, tots ells sota un plat o en un recipient per evitar que perdin líquids.
- Als calaixos s’hi han de posar les fruites i verdures.
A més cal mantenir-la neta i això ho aconseguim posant els aliments rentats (a excepció de la carn o els ous) i ben envasats. És a dir, a l’hora de posar les hortalisses, s’han de retirar les parts danyades, rentar-les amb abundant aigua per eliminar el fang o els petits insectes que puguin portar i assecar-les amb paper de cuina. A banda de col·locar els aliments correctament, és important no amuntegar-los i deixar que corri l’aire, ja que la nevera refreda els aliments per l’acció de l’aire, si no hi ha circulació la conservació no serà òptima.
Per tenir a mà els aliments amb la data de caducitat més pròxima i evitar que es quedin oblidats al fons de la nevera i per tant que s’hagin de llançar perquè han caducat o s’han fet malbé, posa en pràctica el mètode FIFO (first in, first out), és a dir, el primer que entra és el primer que surt fent rotació entre els aliments més antics i més nous.
Més consells de conservació:
- La carn picada, el pollastre, el peix i el marisc es conserven un màxim d’1-2 dies a la nevera, la carn filetejada o sencera (diferent del pollastre) sol durar entre 3 i 5 dies. Si la carn i el peix estan cuinats la seva conservació és de 3-4 dies.
- Les verdures i les hortalisses es conserven de 5 a 10 dies si estan netes i seques.
- Els ous no s’han de netejar mai amb aigua, la clasca és molt porosa i es podria fomentar la migració bacteriana, sol es pot fer si es cou al moment. Una pràctica molt estesa és deixar ous durs a la nevera, aquest solen durar uns 7 dies i els ous frescos al voltant de 4 setmanes després de la posta, tot hi que avui dia i per normativa tots ells estan marcats amb la data de caducitat. Ull amb l’ou cru de la maionesa casolana, així que si sobra és millor llançar-la.
- Hi ha aliments que al supermercat els trobem a temperatura ambient com la llet, les begudes vegetals o els sucs comercials, però a casa un cop oberts s’han de mantenir a la nevera, màxim 5-6 dies si es esterilitzat o UHT.
- Les conserves un cop obertes mai s’han de guardar amb la llauna a la nevera, és millor ficar-les en un pot de vidre, aquestes si són de peix solen durar entre 3-4 dies.
La manera en què ordenes la nevera o el rebost influeix positiva o negativament en el malbaratament anual que fas en el teu nucli familiar, pensa-hi i posa-ho en pràctica encara que hagis d’invertir uns minuts més a l’hora de col·locar la compra.
? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission
Contingut: @Ariadna Güil. Dietista-Nutricionista