fbpx
 

Planifica una sortida per gaudir de la natura

Planifica una sortida per gaudir de la natura

Amb l’arribada del bon temps augmenta considerablement les ganes de sortir i fer alguna activitat en família o amb amics a l’aire lliure. Ens trobem en una de les millors estacions de l’any per calçar-nos les botes i posar-nos roba còmoda per conèixer els diferents indrets del nostre territori. El contrast de paisatges juntament amb l’atractiu de cada destinació ens permetrà estar en contacte amb la natura i descobrir-la de primera mà.

Maneres de gaudir de la natura a peu o en bicicleta

Una interessant manera de descobrir el territori és fent-ho a peu, per una xarxa de camins de llarg recorregut (GR), petits recorreguts o senders locals. En les zones de costa existeixen els denominats camins de ronda, que voregen i comuniquen les diferents cales del mediterrani. A Catalunya es conserven algunes de les rutes del camí de Sant Jaume (camino de Santiago) que es poden fer tant a peu com en bicicleta igual que les múltiples vies verdes (antigues vies de tren) que hi ha distribuïdes pel territori. Recorda que si fas activitats amb bicicleta cal posar-la a punt abans de cada sortida, revistant la pressió dels pneumàtics, els frens, ajustant el seient i comprovar el bon funcionament del sistema de transmissió, és a dir els canvis.

Consells per gaudir d’una sortida

  • Planificar l’activitat segons les característiques i el nivell del grup, tenint sempre en compte la durada i la dificultat del recorregut.
  • Informa’t de les condicions meteorològiques i l’evolució del temps els dies previs a la sortida, per saber tant la temperatura com la possibilitat de precipitació o vent.
  • Cal portar l’equipament i el material adequat a l’activitat a realitzar, tenint en compte també la possibilitat de canvi de temps.

Quina vestimenta i calçat portar? Principalment que sigui còmoda, transpirable i si és possible seguir la regla de les tres capes, una tècnica molt simple, però a la vegada molt útil, ja que ens assegura confort tèrmic, és a dir no passar fred però tampoc patir calor. La primera capa hauria de ser fina, ajustada, transpirable i preferiblement de polièster (evitar el cotó, perquè absorbeix la suor). La segona hauria de ser més gruixuda, el seu objectiu es que ens abrigui i ens permeti conservar la calor, tipus jersei o forro, és aconsellable que aquesta capa es pugui obrir amb cremallera. La tercera i última capa, l’externa hauria de ser una jaqueta fina impermeable a l’aigua i a la vegada que ens serveixi per parar el vent i que tingui caputxa.

Els pantalons també han de ser còmodes, lleugers, que permetin la llibertat de moviment, transpirables i que s’assequin amb facilitat. Per últim, però no per això menys important el calçat ha de ser còmode i transpirable amb sola de goma i amb relleu per garantir una bona subjecció a terra i evitar així les patinades. Cal tenir present que en condicions humides el calçat haurà de tenir una capa impermeable tipus “Goro-tex”. Els mitjons cal que siguin ajustats, transpirable i que s’assequin amb rapidesa igual que la samarreta, cal evitar els mitjons de cotó.

Accessoris imprescindibles per fer una sortida a la natura. Que portar a la motxilla?

És important disposar d’una motxilla de 10 a 20  litres de capacitat, amb corretges que ens permetin ajustar-la al cos i en la que s’hi pugui guardar les diferents capes de roba que ens anem traient al llarg del recorregut. En aquesta lleugera motxilla no hi poden faltar els següents elements:

  • Entre 1 i 2 litres d’aigua, per hidratar-te.
  • Aliments energètics com fruita, fruits secs, fruita deshidratada, inclús un entrepà.
  • Crema solar amb factor de protecció elevat.
  • Ulleres de sol i una gorra.
  • Una petita “farmaciola” per fer les primeres cures.
  • El telèfon mòbil amb la càrrega completa i si es vol una bateria addicional.

 

Seguint aquests bàsics consells gaudiràs de cada sortida amb seguretat, però si vas sol no t’oblidis d’expilar on vas al teu cercle més proper o família inclús pots utilitzar l’eina de compartir la teva ubicació que ens proporciona l’aplicació de whatsapp.

 

? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: @Ariadna Güil. Dietista-Nutricionista @Eduard Pavón. Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport

 

 Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida