16 oct. Que és el moviment #meatlessmonday?
La clau per seguir una alimentació saludable està en reduir el consum de carn, i hi ha una campanya que et pot ajudar a fer-ho. La dieta de la majoria de la població es força proteica i generalment d’origen animal. L’Organització Mundial de la Salut, així com altres comitès científics, recolzen la recomanació de fer un consum moderat de carn sobretot vermella i d’embotits, ja que s’ha vist que no fer-ho s’associa a problemes de salut. La dieta mediterrània és una de les millors opcions per menjar de manera saludable, però s’ha de mirar de posar el focus en altres aliments proteics inclosos en ella, com per exemple els llegums. A continuació t’expliquem d’on sorgeix aquest moviment i com posar-lo en pràctica.
El #meatlessmonday o “dilluns sense carn” és un moviment internacional que busca incidir en la salut pública despertant la consciència de la població, fent que es consumeixin menys aliments d’origen animal i de millor qualitat nutricional, no sol per salut, sinó també pel benestar del medi ambient, dels animals i del planeta. Encara que pot semblar una iniciativa nova i moderna, la veritat és que té més de 100 anys d’història, però va resorgir més o menys com la coneixem ara, al voltant del 2003 en un centre de salut pública dels Estats Units, escollint el dilluns com a dia central, ja que és l’inici de la setmana i això podia facilitar l’inici del canvi. Amb els anys el moviment ha anat evolucionant i s’hi han anat adherint personalitats conegudes que l’han fet créixer. Avui dia ho posen en pràctica hospitals, menjadors escolars, restaurants i també particulars a les seves llars, però encara que la campanya es digui “dilluns sense carn” aquest esperit es pot posar en pràctica qualsevol dia de la setmana.
Segons les enquestes de consum, la població en general, consumeix més carn que peix, molta d’aquesta processada, en forma d’hamburgueses, salsitxes, preparats carnis com els embotits i, per contra, els llegums queden pràcticament relegats a un dia a la setmana. Tal és la diferencia de consum que amb els anys l’administració ha anat actualitzat les guies alimentàries de salut pública. Actualment, segons la guia “Petits canvis per menjar millor” de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, es recomana consumir més fruites, verdures, hortalisses, llegums, fruita seca i menys carn vermella o processada, aliments ultraprocessats, sal i sucre.
Consumir menys carn, ajuda a reeducar l’alimentació donant pas al consum d’altres grups d’aliments i, per tant, ajuda a generar nous hàbits de consum. A banda de guanyar salut, ajuda a estalviar diners, ja que els aliments d’origen vegetal són una mica més econòmics i també redueix significativament la petjada de carboni que la indústria genera, entre altres.
Aquesta iniciativa no busca canviar totalment el patró alimentari de la societat, si no de començar a posar consciència sobre el que mengem i com ho mengem. Com la fruita, les verdures i les hortalisses, els llegums poden arribar a ser aliments molt versàtils a la cuina, amb ells es poden arribar a fer des de receptes més tradicionals com unes llenties estofades amb verdures fins a cremes, patés, amanides fredes, tèbies o hamburgueses més “modernes”. No cal afegir-les en cada àpat, però sí que es poden menjar en dies alterns o 3 dies a la setmana combinant esmorzar, dinar i sopar. D’aquesta manera podem arribar a complir amb les recomanacions de consum.
Has tastat mai l’humus de cigrons amb pera?, o un empedrat amb hortalisses i pera?, i una hamburguesa de mongeta vermella i pera confitada? Deixa’t sorprendre per aquestes senzilles receptes les trobaràs a l’apartat receptes i comença a gaudir dels llegums.
Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission
Contingut: Ariadna Güil (Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna)