fbpx
 

Què hem de menjar a la primavera?

Què hem de menjar a la primavera?

La primavera és l’estació que comença a finals de març i no acaba fins a finals de juny, es caracteritza per l’arribada del bon temps, a vegades inestable i bé anunciada per la floració dels arbres. És moment de renéixer, l’època en què tant la fauna com la flora es reactiven després de la letargia pròpia de l’hivern, tot comença a brotar evocant vitalitat. A l’inici de la primavera és precisament quan el cos necessita activar-se per adaptar-se als canvis de temperatura, bioritme i el metabolisme per tant s’accelera. A poc a poc deixem de banda els plats de cullera o les receptes cuites al forn per donar pas a receptes més fresques i lleugeres com els saltejats o la cuina al vapor que a la vegada millores la digestibilitat.

Que hi posem a la cistella de la compra?

Consumir aliments propis de cada estació és la forma més intel·ligent d’adaptar el nostre patró alimentari i la més coherent per protegir al medi ambient i afavorir l’economia local. Menjar de proximitat és una garantia de salut perquè ens aporta els nutrients enfocats a les necessitats estacionals.

  • Fruites de primavera: Aromàtiques, saboroses i acolorides així són les fruites de primavera com les maduixes, les cireres, les nespres, els albercocs, les prunes, els gerds, els nabius, les groselles, l’alvocat, la pera… totes elles riques en substàncies antioxidants, entre les quals destaca el licopè que dóna la coloració vermella, les antocianines que atorguen la coloració morada i granatosa o els carotens que dóna la coloració groga i ataronjada. Recorda, com més color disposis al plat més riquesa nutritiva hi haurà i com més intensitat en el color tinguin els fruits, més poder antioxidant.

S’aconsella menjar les fruites ben netes i senceres, inclús la majoria amb pell, ja que d’aquesta manera s’aprofita tots els seus nutrients i ens beneficiem així del contingut en fibra. La podem preparar sola, o bé com a ingredient d’alguna preparació com per exemple ara que cada cop tindrem una temperatura més càlida, en podem fer batuts, granissats, posar-la en amanides inclús fer-ne gelats.

  • Verdures i hortalisses de primavera: De colors vius i a la vegada intensos, al mercat trobem verdures i hortalisses com els calçots, l’all, l’api, la ceba, les pastanagues, els espinacs, els espàrrecs, els carabassons, les mongetes verdes, el porro, el rave, el nap, l’enciam, l’escarola, el tomàquet i els pèsols frescos, els tirabecs o les faves que encara que són lleguminoses la majoria els sol incloure en aquest grup. En major o menor mesura totes són riques en vitamines i minerals com el calci el magnesi, el ferro o el potassi, les que tenen un color més blanquinós son riques en al·licina, quercetina i inulina, importants per mantenir la pressió en nivells òptims, en canvi les de color verd a banda de ser riques en vitamina B9 (important en les etapes de preconcepció i embaràs) també contenent clorofil·la, glucosinolats i luteïna antioxidants importants per combatre els radicals lliures produïts per l’envelliment i l’estrès.

Recorda menjar-les ben netes tant crues com cuites en els àpats principals del dia i dóna la benvinguda a receptes fredes com les cremes i les amanides variades.

Si acusa els canvis d’estació, especialment el pas de l’hivern a la primavera, ja sigui per l’aparició de refredats, l’astènia primaveral, la reacció a al·lèrgies, caiguda del cabell, sequedat a la pell, etc…. és important que et posis en mans d’un dietista-nutricionista i cuidis la teva alimentació, ja que no hi ha res disparitat en la frase “som el que mengem”.

 

? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: @Ariadna Güil. Dietista-Nutricionista

 

 



Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida