fbpx
 

Què pot fer per tu la fruita en temps de refredats?

Què pot fer per tu la fruita en temps de refredats?

La temporada de refredats, generalment associada amb els mesos freds, porta amb si un augment en les infeccions respiratòries i altres problemes de salut. Durant aquest període, el nostre sistema immunitari es veu desafiat, per això és crucial proporcionar el suport necessari per a mantenir-nos saludables. Una de les millors maneres de fer-ho és seguint una alimentació rica en fruites, verdures i hortalisses. Aquests aliments són font de vitamines, minerals, antioxidants i altres compostos que poden enfortir les nostres defenses i ajudar a prevenir, així com combatre els refredats. En aquest post, explorarem la importància de consumir uns nutrients específics, pren nota.

El sistema immunològic és la nostra primera línia de defensa contra les infeccions i les fruites, verdures i hortalisses juguen un paper crucial per enfortir aquest sistema. La vitamina C és potser el nutrient més conegut, es troba en altes concentracions en fruites com les taronges, kiwis, maduixes i hortalisses com els pebrots vermells. Aquest antioxidant ajuda a estimular la producció de glòbuls blancs, que són essencials per a combatre infeccions. La vitamina A, present en aliments com les pastanagues, moniatos, espinacs i fruites com l’albercoc o el préssec, ajuda a mantenir la salut de la pell i les membranes i mucoses, que actuen com a barreres físiques contra els patògens. La vitamina E, trobada en espinacs, bròcoli i fruita seca, és un potent antioxidant que ajuda a protegir les cèl·lules i dona suport a la funció immunològica.

A banda d’aquestes vitamines les fruites, verdures i hortalisses també presenten substàncies antioxidants que ajuden a neutralitzar els radicals lliures, molècules inestables que poden danyar les cèl·lules i afeblir el sistema immunitari. Els flavonoides, presents en peres, pomes o raïm, i en verdures com els pebrots, tenen propietats antiinflamatòries i antioxidants que poden reduir la gravetat dels refredats i millorar la resposta immunològica. Els carotenoides, com el beta-carotè present en pastanagues, espinacs, o la taronja són essencials per a la salut ocular i també actuen com a antioxidants potents que donen suport al sistema immunitari i mucoses.

Tanmateix, les fruites, verdures i hortalisses aporten no sol vitamines sinó minerals bàsics per tenir les defenses sanes. Alguns exemples són el zinc i el seleni són crucials per a la funció immunològica. El zinc es troba en aliments com els espinacs, les llavors de carabassa i els cigrons, és essencial per a la producció i funció de les cèl·lules immunològiques. El seleni està present en les nous del Brasil o els xampinyons i ajuda a reduir la inflamació així com a reforçar les defenses.

Tal com has llegit, durant la temporada de refredats, és fonamental cuidar la nostra salut a través d’una dieta equilibrada i rica en nutrients. Les fruites, verdures i hortalisses proporcionen una àmplia gamma de beneficis que com has vist treballen per poder enfortir el sistema immunitari, reduir la inflamació, millorar la digestió, donant suport a la salut general. Incorporar aquests aliments en la nostra alimentació diària no sols ens ajuda a prevenir i combatre els refredats, sinó que també promou un benestar integral. La DOP Pera de Lleida, en particular, és una excel·lent opció per a enfortir les nostres defenses durant aquesta temporada. La pròxima vegada que vagis al mercat, assegura’t d’omplir el teu carret amb una varietat d’aquests aliments saludables per a mantenir-te fort i saludable durant tota la temporada de refredats.

 

Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: Ariadna Güil (Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna) 

 

 Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida