fbpx
 

Què s’ha de menjar a la tardor?

Què s’ha de menjar a la tardor?

La tardor és una estació de canvis, que es fan més evidents quan a mesura que la temperatura descendeix les fulles van virant de color fins a caure i deixar els arbres amb les branques pelades, anunciant així, que és moment de dir adeu a la calor i d’adaptar el cos per passar en poc temps al fred i la humitat. Sempre s’ha dit que la natura es sabia i així ens ho demostra estació rere estació, oferint-nos un ventall d’aliments més que apropiats per les necessitats que tenim durant aquest període. En el següent post t’expliquem que menjar a la tardor per gaudir-la amb gust.

Mentre les persones que viuen prop de llocs de pesca, pastura, cultiu o inclús tenen hort a casa saben de manera senzilla quins són els aliments de cada estació, els que viuen allunyats, sol tenen com a referència el que troben a les botigues especialitzades, mercats o supermercats i no sempre ens ho posen fàcil. A vegades en un mateix establiment podem trobar aliments iguals però amb orígens diferents, o bé trobar aliments desubicats, és a dir que pertanyen a altres estacions i, per tant, això vol dir que arriben d’altres parts del món, aquest és el cas per exemple de les cireres que podem trobar al novembre o desembre, igual que no és propi menjar caquis o mandarines a l’estiu. Cal, per tant, escombrar sempre cap a casa, i escollir aliments de producció local de proximitat o nacional, per fer costat als agricultors i productors de cada zona. Fer-ho engloba diferents beneficis com el suport econòmic, la millora del medi ambient reduint la petjada de carboni, la millora de la sostenibilitat ambiental, de la frescor i de la qualitat nutricional del producte entre altres.

La tardor porta amb si una gran varietat d’aliments que són particularment beneficioses per a la salut durant els mesos freds. En aquesta estació, el cos comença a necessitar més calories per a mantenir la temperatura corporal, per això els aliments de tardor proporcionen nutrients que ajuda a enfortir el sistema immunitari i a preparar al cos per a l’hivern.  Aquest son la vitamina C, D, A (betacarotens), les del grup B especialment la B6 i B12, minerals com el Zinc, Ferro, Magnesi i àcids grassos com l’Omega 3.

  • Verdures i hortalisses: Carabassa, bolets, col, bròquil, coliflor, col arrissada…
  • Fruites: Pera, poma, magrana, raïm, caqui i fruita cítrica com la mandarina i taronja.
  • Fruits secs i llavors: Nous, ametlles, avellanes… i llavors com la de carabassa.
  • Llegums i proteïnes animals: Llenties, cigrons i mongetes blanques i vermelles. Pollastres, gall d’indi i ou, marisc, peix blanc i sobretot el peix blau com el salmó, sardines, verat, bonítol o truita de riu.
  • Cereals integrals i tubercles: Civada, arròs, quinoa, espelta, blat sarraí i altres cereals diferents del blat, també patata i moniato.

No oblidis de passejar pel mercat local o supermercat aquesta setmana, trobaràs castanyes, bolets frescos de tota mena, carabasses, fruites cítriques i fruita de llavor com la pera, aliments de tardor que ens brindem els nutrients que necessitem durant aquesta estació de transició al fred.

 

Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: Ariadna Güil (Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna) 

 

 



Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida