fbpx
 

Salut digital, pot una app millorar el teu estil de vida?

Salut digital, pot una app millorar el teu estil de vida?

Segurament ja t’has adonat d’una cosa inqüestionable, i és que la tecnologia ha transformat la manera en què les persones ens relacionem, tal és així que hi ha estudis que revelen que el 60% del temps que passem en el món digital, l’invertim utilitzant aplicacions. Existeixen “apps” per a tots els gustos i sectors, i en aquest cas, les relacionades amb la salut i el benestar, en els darrers anys el seu ús, s’ha disparat. A causa la demanda inclús la majoria de dispositius mòbils ja fa temps que incorporen la seva pròpia aplicació de salut, salut a cop de clic.

Per què s’han fet tan populars les apps?

Cada dia ens preocupa més el nostre benestar, i és tal la relació que té la tecnologia amb la salut que inclús la OMS (Organització Mundial de la Salut) li ha atorgat un nom “mHealth” o salut mòbil i es defineix com l’ús de mòbils i tecnologies inhalàmbriques per potenciar l’assoliment dels objectius de salut. Amb les aplicacions genuïnes i més bàsiques dels primers dispositius conviuen d’altres més innovadores i sofisticades, algunes destinades al benestar que fan la funció de prevenció, ja que fomenten la incorporació de conductes saludables a la nostra rutina, aquest tipus de tecnologia es designa com a tecnologia positiva.

I la raó del perquè s’han fet imprescindibles per nosaltres? Doncs a grans trets es podria dir que la seva popularitat ha anat en augment perquè ens faciliten el nostre dia a dia, posen “solució” a aspectes quotidians i cobreixen necessitats d’una manera pràctica, ràpida i senzilla.

Des del punt de vista sanitari, encara que hi ha inconvenients relacionats amb la privacitat, fiabilitat, falta de regulació i la bretxa digital, entre altres… també hi ha avantatges interesants perquè l’ús d’aquestes apps de salut per part de l’usuari o pacient pot afavoreixen la implicació del mateix en la gestió de la seva salut i millora en l’adherència al tractament, per exemple en el control d’una malaltia o bé del procés de canvis d’hàbits amb l’assoliment progressiu dels objectius marcats.

Tipus d’aplicacions i com ens poden ajudar?

Existeixen aplicacions per a tot, per comunicar-nos, per comprar, per fer muntatges de fotografies i vídeos, per gestionar els estalvis, per buscar parella inclús per buscar feina. Però les que realment són d’interès si volem tenir un estil de vida saludable són les que estan més relacionades amb el monitoratge de la salut. Existeixen dos tipus d’apps de salut, les que van destinades als professionals sanitaris on el seu objectiu és millorar i facilitar l’atenció al pacient i suposen el 30% de les aplicacions de salut i les que estan destinades als usuaris, les quals representen el 70% d’aquestes apps de salut. Els usuaris solen recorre a elles per consultar els resultats de les seves proves mèdiques, demanar visita al metge o inclús per gestionar les receptes mèdiques però més enllà d’això hi ha apps per:

  • MILLORAR LA CONDICIÓ FÍSICA: Són les relacionades amb l’activitat, sortir a caminar, fer rutes o comptar els passos com si d’un podòmetre es tractés o bé per fer activitats més fluides com el ioga, estiraments o dansa. Actualment, la majoria de centres esportiu sobretot els gimnasos que formen part d’una cadena o franquícia ja tenen també la seva pròpia app, amb els horaris i rutines individuals dins del perfil de l’usuari que permeten mantenir-se actiu tant si pots anar al gimnàs com si entrenes des de casa gràcies a les classes gravades o fetes en directe. Les apps que t’aconsello descarregar: Sweat by kindara, Adidas run by runtastic, Podometro, Wikilog, Xuan Lan Yoga.

 

  • MILLORAR L’ALIMENTACIÓ I LA GESTIÓ DE LA COMPRA: Són les relacionades amb el que posem al cistell de la compra i el que mengem inclús el com ho cuinem. Lluny del recompte de calories i el “control de pes” que ens allunya de la salut, les apps d’aquesta temàtica van un pas més enllà i és que n’hi ha que escanejant el codi de barres t’ajuden a saber si el producte que vols comprar és més o menys saludable inclús n’hi ha que seleccionant els aliments que tens en aquell moment a la nevera et generen una recepta per evitar així el malbaratament alimentari. Val a dir que ara qualsevol supermercat disposa de la seva pròpia aplicació, amb la que pots fer la compra sense passar per l’establiment. Les apps que t’aconsello descarregar: Ekilu, Nooddle, Fitia, Plant Jammer, Yuka.

 

  • MILLORAR EL DESCANS: Són les relacionades amb el descans nocturn, còmput d’hores de son, inclús n’hi ha que ajuden a gestionar i controlar la respiració així com a fer alguna pràctica de relaxació o meditació per connectar amb nosaltres i estar més presents. Les apps que t’aconsello descarregar: Calm, Sleepzy, Sleep cycle, Petit BamBou, Headspace (meditación y sueño), Pura Mente.

 

  • MILLORAR ALTRES ASPECTES DE SALUT: Són les relacionades amb el control de paràmetres específics com la glucosa en el cas dels diabètics, els valors de la tensió arterial, el registre de la menstruació i dels signes que es van desencadenant al llarg del cicle. També s’hi a d’específiques per situacions concretes de la vida com la progressió de l’embaràs trimestre a trimestre, inclús la gestió de la lactància, la interacció dels aliments i medicaments inclús, les relacionades amb l’agilitat mental. Les apps que t’aconsello descarregar: Clue, Clover periodo, Baby center, Lactapp, Elactancia, Vademecum, Diabetis a la carta, DiabetoLog, Ritmo Cardiaco, Presión Arterial-SmartBP, Brain Test.

 

Es pot dir que les aplicacions de salut són tendència, així doncs val la pena aprofitar aquest recurs alguns gratuïts i d’altres de pagament per utilitzar-lo com a complement de les pautes del teu especialista de salut amb l’objectiu de millorar el teu estil de vida o per començar un canvi d’hàbits, ja que posen al nostre abast nombrosos avantatges i possibilitats.

 

? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: Ariadna Güil. Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna

 

 

 



Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida