fbpx
 

Sant Jordi, una delícia de tradició que ens enamora

Sant Jordi, una delícia de tradició que ens enamora

El 23 d’abril per molts és el dia internacional del llibre, una celebració instaurada per fomentat la lectura, però per als catalans o residents a Catalunya significa molt més, una tradició senzilla, a vegades difícil d’entendre per qui no l’ha viscut mai, però que quan t’hi trobes, et roba el cor. La diada de Sant Jordi és una jornada festiva (tot i que és un dia laboral) i popular, en la que els llibres, les roses, la gastronomia i la gent prenen els carrers. La importància d’aquest dia recau en la llegenda per tots coneguda des de ben petits, en la que el cavaller mata al drac per salvar a la princesa, aquest li regala una rosa que neix de la sang del drac, i la princesa li regala un poema al seu cavaller. I així és com actualment perdura la tradició de Sant Jordi, regalant una rosa i un llibre a la persona estimada.

Ara bé, el dia de Sant Jordi suposa una festivitat cultural catalana que a banda de les roses vermelles i els llibres en paper comprèn altres àmbits com l’art, ja que trobem roses de mil i una maneres, de paper, de roba, fetes amb materials reutilitzables, estampades, pintades a mà o esculpides, inclús algunes són comestibles fetes amb fruita o altres aliments. La gastronomia per tant, també pren un paper protagonista, a les vitrines de les pastisseries broten dolces roses delicades i pastissos en forma de llibre basats en una recepta antiga actualitzada amb el temps formada per farina, sucre, ametlla, rovell d’ou i mantega, encara que avui en dia podem trobar altres tipologies de dolços més innovadors i sofisticats que commemoren també la festivitat.

Però si alguna cosa podem esperar aquest dia a banda de la rosa i el llibre i que s’anuncia en els aparadors dels forns de pa sobretot dels que l’elaboren de manera artesanal és el pa de Sant Jordi, fet exclusivament per aquest dia i que resulta quasi de consum obligatori. És una tradició “nova” afegida a la celebració fa uns 30 anys, fou un forner de Barcelona (Eduard Crespo) que va acceptar el repte del gremi de forners al voltant del 1988-90 i que amb la base del pa de pagès va trobar la inspiració per elaborar una recepta amb diferents sabors, una mica més salada que la va fer especial, captivant el paladar dels menys gormands. Així doncs, va ser la manera en què el gremi de forners de Catalunya va començar a contribuir en la diada.

Sembla fàcil, però si parlem amb qualsevol forner ens dirà que porta el seu temps i la seva tècnica, perquè és un pa fet amb farina, massa mare, llevat, sal, sobrassada, formatge i nous. Encara que cada forn presenta la seva versió, arrodonida com l’original, rectangular o bé quadrada, sigui quina sigui la seva forma el que si que és segur és que tots tenen la característica que un cop tallat la massa de sobrassada i formatge dona color a la senyera que dibuixa.  Potser per això o perquè sol el podem menjar durant un dia a l’any fa que l’esperem amb ganes, fent que esdevingui un producte fonamental per comprar en les parades que s’intercalen entre els llibres i les roses cada any. Actualment i amb tanta diversitat en els patrons alimentaris de la població, n’ha sorgit la versió vegetariana, que utilitza el tomàquet deshidratat, concentrat o el pebrot per substituir la sobrassada, inclús s’ha incorporat l’ús de cúrcuma en pols, llevat nutricional o altres aliments per canviar la massa de formatge i fer la versió vegana. Deixant de banda la filosofia de cadascú, som gastronomia, així que val la pena gaudir de l’àmplia oferta gastronòmica que la diada de Sant Jordi ens regala. Per altra banda si vols provar de fer el pa, a continuació el deixo una recepta força fàcil per fer a casa!.

Ingredients:

  • 500 grams de farina de força
  • 350 mil·lilitres d’aigua tèbia (no a més de 40 graus)
  • 8 grams de llevat sec (o 20 grams de fresc)
  • Una culleradeta de sal
  • Dues cullerades d’oli d’oliva
  • 80 grams de sobrassada
  • 80 grams de formatge emmental o parmesà
  • 40 grams de nous picades

Procediment:

Posar la farina barrejada amb el llevat en un bol, fer un forat al centre i afegir l’aigua, la sal i l’oli d’oliva. Treballar la massa amb les mans fins que ja no s’enganxi a les parets del bol. Dividir la massa en 3 parts iguals, afegir a una la sobrassada (és important que estigui a temperatura ambient), a una altra el formatge (passat per la picadora) i a una altra les nous ja trencades. Barrejar i pastar cadascuna de les masses durant uns deu minuts, fins que estigui tot ben integrat i tingui una textura elàstica.

Donar forma al pa fent 4 tires de massa de sobrassada, 5 de formatge i una llarga i una mica més gruixuda de massa de nous perquè doni tota la volta al voltant de la senyera. Es pot usar un dit mullat en aigua per a pegar-les bé. Deixar llevar uns 50 minuts en un lloc a temperatura ambient.

Amb el forn pre escalfat, amb calor a dalt i a baix a 180 graus (i amb un recipient amb aigua en la part de baix per a crear vapor) coure uns 45 minuts o fins que estigui daurat per la part de dalt. Treure, refredar sobre una reixeta i menjar mentre es llegeix un bon llibre com el de  “40 receptes amb DOP pera de Lleida” o el de “La princesa cuinera” de DOP pera de Lleida en col·laboració amb producció integrada.

 

? Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: @Ariadna Güil. Dietista-Nutricionista

 

 



Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida