fbpx
 

Sucs, batuts, smoothies o fruita resca?

Sucs, batuts, smoothies o fruita resca?

L’alimentació està canviant, però hi ha un costum en el moment d’esmorzar, i és que molts prenen suc de fruita comercial o natural colat, però és del tot adequat? Quina se la diferencia entre batut i suc? És el mateix el suc que la fruita sencera? Semblen preguntes bàsiques, però molts desconeixen les respostes. A continuació t’ho expliquem perquè en puguis treure l’aigua clara.

Per definició un suc és el líquid, extret a partir d’un procediment mecànic (esprement, liquant o macerant) plantes, fruites, verdures i hortalisses. El batut, en canvi, és un preparat que s’obté de la barreja de gelat, llet o beguda vegetal freda i fruita fresca, fins a obtenir un líquid cremós i escumós. Per altra banda, l’smoothie fa referència a un puré suau de fruites amb una consistència similar a un batut, d’una sola fruita o barrejant-ne vàries al que no cal afegir làctic.

Pel seu contingut el suc resulta ser un liquat ric en vitamines, minerals, components antioxidants entre altres, però hi ha un inconvenient i és que durant el procés es perd la fibra i en conseqüència queda el sucre natural concentrat i lliure de la matriu, per tant, la seva absorció és més ràpida, té un efecte menys saciant i a la llarga el seu consum diari pot tenir efectes negatius per a la salut. Si ho comparem amb un batut, aquest manté la fibra, però té una densitat calòrica variable en funció dels ingredients que el componen, en podem trobar de més energètic que combinen la fruita fresca amb fruita seca o deshidratada i altres més proteics que barregen la fruita amb iogurt, formatge batut, nata, gelat o kèfir. L’smoothie, en canvi, té una textura espessa i es caracteritza per tenir tot el contingut nutricional i beneficiós de la fruita, inclús la fibra, perquè aquesta es troba triturada fent que la preparació sigui més digestiva.

Amb tota aquesta informació podem arribar a la conclusió que en funció de les necessitats individuals de cadascú o en l’etapa de la vida que es trobi una persona serà més convenient un que altre, encara que els smoothies i batuts sempre seran millors que els sucs.

Amb la moda de portar un got a la mà ens oblidem que la fruita sencera és la millor manera d’obtenir tota la seva riquesa nutritiva, a més va associada amb la masticació, un acte inconscient que passa desapercebut i que ens atorga diversos beneficis. La presència de sòlids a la boca estimula els moviments rítmics de masticació, mentre les dents tallen i trituren l’aliment. D’aquesta manera, les membranes de cel·lulosa que emboliquen les parts nutritives de la fruita queden esbocinades, fet que fa que siguin més fàcils de digerir pels enzims digestius. A més, l’inici de la masticació envia un senyal al cervell per indicar que començarà una ingesta d’aliment. En aquest punt centres específics del cervell envien senyals a l’estómac i als intestins per començar a segregar les substàncies necessàries per al fon funcionament de l’aparell digestiu.

Mastegar estimula els lligaments que subjecten les peces dentals i la mandíbula. Si no utilitzem amb freqüència els músculs i dents que intervenen en la masticació, les genives i la dentadura es debiliten i perden força. Per la qual cosa, queda clar que la millor opció i el més lògic sempre serà el consum de fruita fresca i de temporada i que caldrà prioritzar el consum d’smoothies o batuts als sucs, però si algun dia volem prendre un suc, fer-lo natural intentant incorporar de nou la polpa per recuperar part de la fibra oblidada a l’espremedor.

 

Promoció amb el suport del fons europeu agrícola de desenvolupament rural i la Generalitat de Catalunya @gencat @comisioneuropea @europeancommission

Contingut: Ariadna Güil (Dietista-Nutricionista, @dietistanutricionista_ariadna) 

 

 



Aquest poble
és la pera

Edenia,
la websèrie

SPOT
DOP Pera de Lleida